Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Har Israel allerede bestemt seg for å angripe Irans atomprogram?

USAs president Barack Obama (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes mandag kveld i Det hvite hus for å drfte Iran-spørsmålet. Foto: (Moshe Milner, GPO)
USAs president Barack Obama (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes mandag kveld i Det hvite hus for å drfte Iran-spørsmålet. Foto: (Moshe Milner, GPO)
Har Israel allerede bestemt seg for å ødelegge Irans atominstallasjoner eller ikke? Anonyme amerikanske kilder er delt i sitt syn.

Ifølge kilder i Obama-administrasjonen skal statsminister Benjamin Netanyahu indirekte ha signalisert til USAs president Barack Obama at Jerusalem ikke er helt sikre på om de vil gå til et preventivt angrep mot Irans atominstallasjoner, melder Yedioth Aharonoth.

Selv om Netanyahu understreket at Israel har muligheten til å gå til aksjon alene, så ble hans uttalelser tolket i retning av at det fortsatt er uvisst hva som skjer. Obama skal ha møtt israelerne «med forståelse», og skal ikke ha kommet med noe krav til Israel om å avstå fra militær aksjon. Se pressekonferansen til Obama og Netanyahu.

Før møtet mellom statslederne mandag, sa Obama at «både statsministeren og jeg foretrekker å finne en diplomatisk løsning på dette. Vi forstår kostnaden av en militær aksjon.»

 

– Israel har bestemt seg
I amerikansk etterretning skal det være bred enighet om at Israel kommer til å angripe Iran, ifølge det kilder sier til Kanal 2. Jerusalem har for lengst bestemt seg for at den eneste utveien er et preventivt angrep, med mindre Iran endrer sin politikk betraktelig de neste ukene, sier kildene.

Statsministerens kontor avviser påstandene, og kaller det amerikansk «skremselstaktikk».

Amerikanerne skal ha advart Jerusalem en rekke ganger mot å gå til angrep, heter det videre i rapporten. De frykter at en preventiv aksjon kan føre både til regional krig eller en tredje verdenskrig. Folkelig opprør i de arabiske landene kan tvinge flere araberstater i krig mot Israel. Videre anslår amerikansk etterretning at et angrep vil føre til at Israel blir rammet av tusenvis av raketter. Konsekvensene blir tap av tusenvis av menneskeliv, Ben Gurion flyplass stengt, ras på børsen og økonomisk nedtur.

 

Horovitz enig
Det var svært lite i Netanyahus tale til AIPAC-forsamlingen som ga tvil om hvorvidt Netanyahu har bestemt seg, mener redaktør i The Times of Israel, David Horovitz. Statsministerens stemme sprakk nesten, da han talte om hvordan staten Israel skal sørge for at det jødiske folk «aldri igjen» skal bli forsvarsløst. Ifølge Horovitz hørtes Likud-lederen ut som en mann med «forpliktelsens tyngde [på skuldrene] for å beskytte det jødiske folk fra et nytt folkemordregime».

Tilhørerne må ha sittet igjen med et inntrykk av at dette er en mann som snart vil ta i bruk en statsmanns rett til å forsvare sitt lands innbyggere, mener redaktøren, som avslutningsvis siterer et av de mest megetsigende sitatene fra Netanyahus innlegg.

– Det har vært en masse snakk om kostnadene ved å stanse Iran. Det er på tide at vi begynner å snakke om hva det koster å ikke stanse Iran, sa Netanyahu.

 

Hvor går grensen?
Yedioth Aharonoth-journalist Ron Ben-Yishai  prøver å skissere hva Netanyahu og Obama kan ha snakket om under sitt tre timer lange møte mandag. Obama  har sannsynligvis påpekt at iranerne i det siste har vist tegn på at de ønsker å gå i forhandlinger om sitt atomprogram. Sanksjonene har virket som pressmiddel og Israel må vente, har presidenten sagt.

Netanyahu har vært interessert i å få klarlagt hvilke linjer Iran må krysse før USA vil gå med på en militær aksjon. I sin tale til AIPAC sa Obama at USA ikke vil akseptere et Iran som har atomvåpen. Men Netanyahu har sannsynligvis poengtert at å sette linjen der, faktisk tillater Iran å oppnå atomvåpen før verdenssamfunnet reagerer.

Israel krever derfor at amerikanerne trekker sin endelige «røde linje» et annet sted. Et militært angrep må gjennomføres dersom Iran produserer uran som er anriket minst 90 prosent, eller bygger opp betydelige lager av 20 prosent anriket uran.

Andre spørsmål som journalisten mener dukket opp er spørsmålet om Israel vil kunne fly til Iran i luftrom i Midtøsten der amerikanerne har kontrollen. Netanyahu kan også ha bedt om å få kjøpe eller leie amerikanske tankfly som kan fylle bensin på israelske jagerfly på vei fra og til iransk luftrom. Vil USA delta i leteaksjoner etter israelske piloter som blir tvunget til å  avbryte sine oppdrag? Dette kan også ha vært et spørsmål fra statsministeren.

Dersom det ble enighet i møtet mellom Obama og Netanyahu som er akseptabelt for begge parter, vil media og verden trolig ikke merke noe til det før ting begynner å utvikle seg på bakken, skriver Ben-Yishai. Dersom møtet slo feil, vil vi sannsynligvis få vite om det ganske snart.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart