Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Et flertall i Egypt vil kansellere fredsavtale med Israel

Skjermdump fra tv-reportasje fra Egypt.
Skjermdump fra tv-reportasje fra Egypt.
Et klart flertall i Egypt vil si opp fredsavtalen med Israel, og andelen som sier nei til fred er størst blant de unge. Bare 32 prosent av egypterne de vil beholde avtalen, viser en ny meningsmåling fra Pew.

Andelen egyptere med høyere utdanning som vil annullere fredsavtalen har økt fra 40 prosent i 2011 til 58 prosent i 2012. Dermed har dere syn på fredsavtalen kommet mer på linje med dem som har kortvarig utdannelse (59 prosent) og mellomlang utdannelse (63 prosent).

8. mai publiserte Pew Research Center en omfattende meningsmåling fra Egypt. 52 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier de er optimistiske for framtiden, 50 prosent tror økonomien vil forbedre seg de neste 12 måneder og 67 prosent sier demokrati er den styreform som er mest å foretrekke.

40 prosent tror religiøse minoriteter vil få mindre rettigheter i en regjering dominert av Det muslimske brorskap. Bare 22 prosent tror religiøse minoriteter vil få flere rettigheter.

83 prosent mener religiøse ledere har en god eller veldig god innflytelse i landet. Til sammenligning får militæret 75 prosent, media 70 prosent, rettssystemet 61 prosent og lokalt politi 37 prosent.

En tilsvarende Pew-undersøkelse ble gjennomført i 2010. Den gang sa 82 prosent av egypterne at de så islams rolle i politikken positiv. Bare to prosent så den som negativ. To år senere har disse tallene endret seg radikalt. Nå er det bare 64 prosent som ser islams rolle positiv, og 25 prosent som ser den negativ.

Før Mubarak ble styrtet mente 47 prosent at islam spilte en stor rolle i egyptisk politikk. I dag har dette tallet økt til 66 prosent.

Pew spurte deltakerne om de vil foretrekke tyrkisk eller saudi-arabisk modell for forhold mellom religion og politikk. 61 prosent svarte Saudi-Arabia, kun 17 prosent Tyrkia. 22 prosent svarte ingen av de to. Selv om Saudi-Arabia på ingen måte er noe demokrati, er det likevel et flertall av dem som valgte Saudi-Arabia som sier demokrati er den beste styringsform.

9 av 10 egyptere ønsker lover som følger islams prinsipper. 60 prosent sier lovene bør strengt følge Koranen, 32 prosent sier lovene bør følge verdiene og prinsippene i islam. Kun 6 prosent sier lovene ikke bør bli påvirket av Koranen. 3 prosent svarte ikke.

Meningsmålingen ble gjennomført med ansikt-til-ansikt intervjuer med tusen egyptere i perioden 19. mars til 10. april. Alle intervjuene ble gjort på arabisk. Feilmarginen er 4,2 prosentpoeng.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart