Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu flytter og bygger i bosetninger

Statsminister Benjamin Netanyahu.
Statsminister Benjamin Netanyahu.
Samme dag som statsminister Benjamin Netanyahu stanset et lovforslag som ville ha gjort fem bygninger i Ulpana-utposten lovlige, godkjente han utbygging av 851 boliger i andre bosetninger. Nesten alle ligger i store bosetningsblokker.

Høyesterett avsa i mai en dom om evakuering og rivning av fem bygninger i Ulpana-utposten i nærheten av bosetningen Beit El innen 1. juli. Domstolen fant det bevist at området er privat eid av en palestiner og at bygningene er reist ulovlig.

I et forsøk på å redde bygningene i utposten, la Knesset-representanter som støtter bosetterne fram et forslag som ville ha gjort det mulig å gi palestinske eiere, som kan dokumentere sitt eierskap, kompensasjon for tap av land hvor israelske utposter er bygd. Tilhengerne av lovforslaget ønsket dette som et alternativ til å evakuere utposter.

Onsdag ettermiddag stemte 69 Knesset-representanter ned lovforslaget allerede i førstegangs behandling. Kun 22 representanter støttet forslaget, som nå er skrinlagt, skriver Israel Hayom.

Netanyahu skal ha forhandlet fram en avtale som innebærer at de fem bygningene, som inneholder omkring 30 leiligheter, blir flyttet til en annen del av Beit El.

 

Nye byggeplaner

Samme dag som Netanyahu påførte bosetterne og høyresiden et nederlag i Knesset, ga han godkjenning til å bygge 851 nye boliger for jøder på Vestbredden. Boligminister Ariel Attias fra Shas sier til Jerusalem Post at boligene vil bli bygget i Beit El (300), Geva Binyamin (144), Ariel (117), Efrat (114), Ma’aleh Adumim (92) og Kiryat Arba (84).

– Staten Israel er et demokrati som følger lover. Jeg er forpliktet på å opprettholde loven og jeg er forpliktet på å trygge bosetningene, sier Netanyahu, ifølge Israel Hayom.

Han mener flyttingen av Ulpana-husene sikrer rettighetene til palestinske landeiere, samtidig som det ikke undergraver israelsk bosetning på Vestbredden.

– Vi er ikke fremmede i Beit El, vi er ikke fremmede i Judea og Samaria. Dette er landet til våre patriarker. Det er her vår identitet ble dannet, sier Netanyahu.

 

Netanyahu vant over bosetterne

Selv om Netanyahu sier at hans regjering har gjort mer for bosetterne enn noen annen regjering, er ikke bosetterlederne og høyresiden fornøyd. Journalist Sima Kadmon i Yedioth Aharonoth mener Benjamin Netanyahu vant «en stor seier» over bosetterne onsdag.

– Netanyahu lærte bosetterne en viktig lekse om maktens grenser, skriver Kadmon.

 

Norge tar avstand

– Norge tar avstand fra den israelske regjeringens beslutning om å bygge 851 nye boenheter i bosettinger på Vestbredden. Utbygginger og utvidelser av bosettinger på okkupert land er i strid med folkeretten. Gjennom sine unilaterale handlinger truer Israel grunnlaget for en tostatsløsning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fredag ettermiddag.

USA, Frankrike og FN har også kommet med kritikk etter at byggeplanene ble kjent.

Med unntak av utbyggingen i Kiryat Arba, ligger alle de nye planlagte boligene i store bosetningsblokker som politisk konsensus i Israel planlegger å beholde i en framtidig fredsavtale. Boligene vil bli bygget innenfor allerede avsatte arealer, og vil ikke bære bygging av noen nye utposter eller bosetninger.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart