Stabsjef for USA-president Barack Obama, Jack Lew (Foto: Det hvite hus)
Stabsjef for USA-president Barack Obama, Jack Lew (Foto: Det hvite hus)

– Båndene mellom USA og Israel er tettere enn noen gang

Stabsjef for den amerikanske presidenten, Jack Lew, hevder forholdet mellom Israel og USA aldri har vært tettere enn under Barack Obamas tid i Det hvite hus.

Jack Lew avviser også at det finnes noen form for spenning mellom president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Jeg aksepterer ikke det premisset at det er noen problemer [i forholdet]. Sannheten er at USA og Israel har hatt et tettere forhold og arbeider dag for dag med saker som angår nasjonal sikkerhet på ethvert nivå, sier stabsjefen i et intervju med Jerusalem Post.

Det er imidlertid stor enighet om, både i internasjonal, amerikansk og israelsk presse, at forholdet mellom Obama og Netanyahu er vanskelig, siden de er ulike både som personer og rent politisk. Lew uttalelse må også tolkes i lys av at den amerikanske valgdagen er kommende tirsdag.

Vil fortsette i samme Midtøsten-spor
På spørsmål om hva som blir Obamas politikk med tanke på Israel og palestinerne hvis han vinner valget, svarer Lew:

– Obama har fortsatt den holdning at det er best for Israels egeninteresser, for regional og global sikkerhet, å fortsette å presse fram fredsprosessen. Rollen han har spilt her, er den samme USA har hatt tidligere: Å bringe partene sammen, men uten å tvinge dem, sier Lew.

Fredag slippes arbeidsledighetstallene for oktober i USA. De forrige tallene for september tydet på noe nedgang. En oppgang i ledighetstallene vil kunne avgjøre presidentvalget i favør republikanernes Mitt Romney.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart