Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hva nå med forholdet til USA?

(Illustrasjonsfoto: Tinou Bao, flickr)
(Illustrasjonsfoto: Tinou Bao, flickr)
Etter at gratulasjonene var sendt til Barack Obama, ba statsminister Benjamin Netanyahu sine regjeringsmedlemmer unnlate å kommentere gjenvalget av den amerikanske presidenten. Det blir spennende å se hva som skjer de neste månedene.

Som Miff.no meldte 8. november 2012, mener mange israelske eksperter at forholdet mellom USA og Israel er godt og ikke vil bli noe særlig påvirket av at det er dårlig kjemi mellom president Obama og Netanyahu. De mener at presidenten og hans stab er så profesjonelle at de kan heve seg over slike småligheter.

Andre mener at Netanyahu ikke har vært forsiktig nok. Da den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, besøkte Israel i sommer, fikk han en mottakelse som mange mente var litt for hjertelig til å være nøytral. I tillegg kommer at Obama sikkert ønsker, som så mange andre har gjort, å være den presidenten som klarer å skape fred i Midtøsten. Spørsmålet er hvor mye press han vil bruke mot Israel nå når han ikke kan gjenvelges flere ganger. (En amerikansk president kan bare sitte i to perioder.)

En del amerikanere har også reagert på at Netanyahu har vært i USA og forsøkt å bruke Kongressen, ledende kristne Israel-venner og andre til å presse president Obama. Det har også hendt at Netanyahu har snakket rett imot det Obama sa ved samme anledning eller like etterpå.

I det hele tatt: Saken er såpass betent at Netanyahu har beordret sine statsråder til ikke å kommentere at Obama ble gjenvalgt.

En faktor taler antakelig til Israels fordel: Kongressen er fremdeles sterkt Israel-vennlig. Og siden det er republikansk flertall i Representantenes hus, er president Obama ekstra avhengig av et godt forhold til Kongressen for å få gjennom sine innenrikspolitiske saker. Det vil forhåpentligvis også virke inn på hans forhold til Israel.

Og så har vi Iran-spørsmålet (iranske atomvåpen), der både israelere og amerikanere har sagt så mye forskjellig at det er meget vanskelig, eller umulig, for en utenforstående å vite hva som egentlig skal skje.

Og så har vi det israelske valget. Det skal bli spennende å se i hvilken grad Obama forsøker å gripe inn i det og fremme venstresidens statsministerkandidat(er) i Israel. Det er fortsatt uklart om venstresiden klarer å samle seg om én kandidat på forhånd.

Vi går noen spennende måneder i møte.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart