Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)
Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)

Assad-regimets styrker tvunget på retrett

Opposisjonsstyrker har klart å holde kontroll over flere byer på veien mellom Aleppo og Damaskus i lang tid, og kampene konsentrerer seg nå om hovedstaden. I Nordøst-Syria har kurderne i praksis sikret en selvstyrt enklave.

På den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) var Jonathan Spyer intervjuet. Han er forsker ved GLORIA-senteret i Herzliya i Israel. Han snakket om Syria, og vi gjengir noen hovedpoeng.

Assad-regimet har vært under retrett i flere måneder. Nå pågår det kamper i Damaskus, det er den neste fasen av krigen. Regimet oppdaget i sommer at det ikke lenger klarte å gjenerobre områder i nord som opprørerne hadde overtatt. Opposisjonen erobret Aleppo, Syrias største by, og siden flere byer på veien mellom Damaskus og Aleppo, og holder disse områdene. Det er ikke lenger mange nok som er villige til å risikere sitt liv for at Assad skal kunne styre hele Syria.

Spyer ble spurt om Assad ville vare dager, uker eller måneder. Han svarte at han trodde måneder, men ikke år. Kjernetroppene er fremdeles intakt. De består i stor grad av den religiøse gruppen Assad-familien tilhører, alawittene [en slags sidegrein av shia-Islam]. Disse soldatene har ingen steder å dra. Hvis regimet faller, kan de måtte betale en veldig høy pris fra det sunni-muslimske flertallet, som stort sett er de som har gjort opprør. [Også mange kristne støtter Assad, ut fra den tanken at Det muslimske brorskapet nok er verre for de kristne.]

Spyer frykter at etter som regimet mister kontrollen over større og større landområder, øker faren for at islamistiske terrorgrupper får kontroll over kjemiske våpen. Det kan bli katastrofalt.

I Nordøst-Syria er det nå noe som i praksis nesten er en kurdisk stat, en selvstyrt enklave hvor det skal være en hær på 30.000 kurdere. I vest, ved kysten, er alawittene i flertall. De arbeider med å bygge opp et forsvar der. De vil antakelig forsøke å forsvare sin enklave mot en ny regjering av sunni-muslimer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart