Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Assad-regimets styrker tvunget på retrett

Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)
Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)
Opposisjonsstyrker har klart å holde kontroll over flere byer på veien mellom Aleppo og Damaskus i lang tid, og kampene konsentrerer seg nå om hovedstaden. I Nordøst-Syria har kurderne i praksis sikret en selvstyrt enklave.

På den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) var Jonathan Spyer intervjuet. Han er forsker ved GLORIA-senteret i Herzliya i Israel. Han snakket om Syria, og vi gjengir noen hovedpoeng.

Assad-regimet har vært under retrett i flere måneder. Nå pågår det kamper i Damaskus, det er den neste fasen av krigen. Regimet oppdaget i sommer at det ikke lenger klarte å gjenerobre områder i nord som opprørerne hadde overtatt. Opposisjonen erobret Aleppo, Syrias største by, og siden flere byer på veien mellom Damaskus og Aleppo, og holder disse områdene. Det er ikke lenger mange nok som er villige til å risikere sitt liv for at Assad skal kunne styre hele Syria.

Spyer ble spurt om Assad ville vare dager, uker eller måneder. Han svarte at han trodde måneder, men ikke år. Kjernetroppene er fremdeles intakt. De består i stor grad av den religiøse gruppen Assad-familien tilhører, alawittene [en slags sidegrein av shia-Islam]. Disse soldatene har ingen steder å dra. Hvis regimet faller, kan de måtte betale en veldig høy pris fra det sunni-muslimske flertallet, som stort sett er de som har gjort opprør. [Også mange kristne støtter Assad, ut fra den tanken at Det muslimske brorskapet nok er verre for de kristne.]

Spyer frykter at etter som regimet mister kontrollen over større og større landområder, øker faren for at islamistiske terrorgrupper får kontroll over kjemiske våpen. Det kan bli katastrofalt.

I Nordøst-Syria er det nå noe som i praksis nesten er en kurdisk stat, en selvstyrt enklave hvor det skal være en hær på 30.000 kurdere. I vest, ved kysten, er alawittene i flertall. De arbeider med å bygge opp et forsvar der. De vil antakelig forsøke å forsvare sin enklave mot en ny regjering av sunni-muslimer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart