Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bashar Assads giftgass

Syria-president Bashar Assad sammen med sin kone Asma. (Illustrasjon: Wikipedia)
Syria-president Bashar Assad sammen med sin kone Asma. (Illustrasjon: Wikipedia)
Det er kommet flere meldinger om at den syriske hæren, som er under ledelse av Bashar Assad, har begynt å klargjøre kjemiske stridshoder for bruk mot sin egen befolkning.

Vestlige etterretningsoganisasjoner (inkludert den israelske, amerikanske, tyrkiske og jordanske) arbeider nå med å finne ut hva som kan gjøres for å hindre at giftgass blir brukt.

Den syriske byen Homs har omtrent en million innbyggere. En mann med fortid i CIA sier at omtrent en tredel av byen kan utslettes på noen timer ved bruk av giftgass. Det er selvsagt mange andre mulige mål også.

Det kan ikke utelukkes at Assads styrker kan skyte med giftgass inn i Israel. Men man anser faren som forholdsvis liten. Assad har fiender nok i sitt eget land, og antas neppe å trenge det israelske forsvaret også til væpnede fiender. Men både USA, Israel, Tyrkia, Libanon og Jordan forbereder seg på å gripe inn om det er nødvendig.

Det er særlig snakk om giftgassen sarin. Ifølge vestlig etterretning skal noen stridshoder være klargjort for bruk av sarin. Gassen består av en blanding av andre gasser. Denne blandingen skal altså være gjort klar i noen stridshoder. Ifølge Fox News, sitert av dagsrevyen på IBA, må en gass som er gjort i stand brukes innen 60 dager eller ødelegges.

En frykt er at noen av de gruppene som opererer i Syria skal få tak i disse massedrapsvåpnene. Etter hvert som regjeringen i Syria er mer og mer på vikende front, kan ingen vite hvilke grupper som vil kunne få tak i de meget farlige våpnene. Noen av dem kan også ende hos terrorister i andre land.

De kjemiske stridshodene kan leveres av fly, artilleri og en rekke ulike typer raketter.

 

Hvordan kan kjemiske våpen (giftgass) brukes?

Den syriske regjeringen kan komme til å bruke små mengder nærmest som en slags demonstrasjon. Den kan eventuelt skylde det på smågrupper.

Den kan brukes mot militære og/eller sivile mål. Mot sivile mål kan det være for å true befolkningen til ikke å støtte opposisjonen.

Giftgass kan brukes til å støtte en offensiv. Den kan også brukes for å hindre at fienden klarer å innta regjeringens forsvarsstillinger.

Og faller noe i hendene på mindre grupper (kanskje deler av hæren som blir isolert og må kjempe på egenhånd), vet ingen hvordan det vil bli brukt.

Regjeringsstyrkene er bedre kvalifisert til å bruke giftgass og vel også bedre beskyttet mot den. Opposisjonen vil kunne bli rammet hardt.

 

Opptatt med Israel

Hittil har verdens signaler til Assad nærmest vært at han fritt kan gjøre som han vil. Verden har vært opptatt av hva Israel gjør. Noen israelske boliger i Jerusalem tiltrekker seg oppmerksomheten og fordømmelsen, og så er Assad og andre tyranner fri til å gjøre som de vil. Det samme har vi sett mange ganger tidligere.

Det gjenstår å se hvordan verden vil reagere i praksis hvis Assad (eller andre) virkelig bruker kjemiske våpen.

 

Kilder: Times of Israel, Washington Institute, Dagsrevyen på IBA torsdag 6.12.2012.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart