Mavi Marmara-båten, før avreisen mot Gaza-stripen i 2010. (Foto: Peanut99, flickr.com)
Mavi Marmara-båten, før avreisen mot Gaza-stripen i 2010. (Foto: Peanut99, flickr.com)

– Israel vil betale ofre titalls millioner kroner

Tyrkiske myndigheter vil opprette et humanitært fond som Israel vil sette inn et engangsbeløp på. Pengene skal gå til de etterlatte etter provokatørene som ble drept ombord på skipet Mavi Marmara.

Tyrkiske regjeringskilder hevder til Ha’aretz at Jerusalem har gått med på å betale titalls millioner kroner i erstatning til de pårørende til de ni tyrkiske statsborgerne som døde under marinens bording av Mavi Marmara. Skipet var en del av en skipsflåte som prøvde å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza-stripen i mai 2010. Da de israelske soldatene kom ombord i båten, ble de angrepet av en gruppe voldelige aktivister.

Tyrkia har krevd at flere av soldatene som deltok og deres overordnede, i ytterste konsekvens daværende forsvarsminister Ehud Barak, dømmes for brudd på menneskerettighetene. En uavhengig israelsk granskning har konkludert med at soldatene ikke kan klandres. Ankara og Jerusalem drøfter derfor hvordan de kan løse disse stridighetene.

Et annet forhandlingspunkt er Israels blokade av Gaza-stripen. Søndag understreket Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan at Israel må oppheve blokaden, for at relasjonene mellom nasjonene skal normaliseres. Men kildene hevder at partene arbeider for å snakke seg fram til et kompromiss.

Under gårsdagens møte i Den arabiske liga i Doha, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu at palestinernes sak fortsatt vil være fokuset i relasjonene mellom dem og Israel framover.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart