Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Syria og bruk av kjemiske våpen

Hizbollah-produsert propagandaplakat hvor Irans president Mahmoud Ahmadinejad (f.v.), Syrias president Bashar Assad og Hizbollah-leder Hassan Nasrallah er avbildet. Fotografen har døpt bildet "Treenigheten". (Foto: Sean Long, flickr.com)
Hizbollah-produsert propagandaplakat med Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad (f.v.), Syrias president Bashar Assad og Hizbollah-leder Hassan Nasrallah er avbildet. Fotografen har døpt bildet "Treenigheten". (Foto: Sean Long, flickr.com)
Man kan nå med stor grad av sikkerhet slå fast at Assad-regimet har brukt sarin-gass. Dersom USA vil vise at deres ord betyr noe, må de handle nå, argumenterer den israelske eksperten Jonathan Spyer.

På dagsrevyen på IBA fredag 26. april 2013 var bruk av kjemiske våpen i Syria et viktig tema. Eksperten som ble intervjuet, var dr. Jonathan Spyer ved The Interdisciplinary Center i Herzliya. Her er, fritt gjengitt, noen av poengene i sendingen.

Flere israelere sa at dersom USA ikke handler når det nå begynner å bli helt klart at Syria har brukt kjemiske våpen, vil det være et signal til Iran om at dersom de krysser «røde linjer», vil det i praksis ikke skje noe spesielt. Med andre ord: Iran vil føle seg enda mer fri til å lage atomvåpen. For både president Obama og andre toppfolk i hans administrasjon har sagt at bruk av giftgass kan ikke godtas.

Israel har hevdet at det meste tyder på at syriske regjeringsstyrker har brukt giftgass. Det bygger på bilder og film av gass-skyene. Det bygger på vitnemål fra folk som har sett virkningen av gassen. Og det bygger på jordprøver. Britiske etterretningsfolk har vært inne og sikret seg jordprøver. De tok prøvene med til et forsvarslaboratorium i Storbritannia. Der ble det bekreftet at det var brukt giftgassen sarin.

Det har altså vært en rekke ulike vitnemål fra en rekke ulike bilder gjennom en periode. Summen av dette tilsier at man si med stor grad av sikkerhet at Assad-regjeringen har brukt sarin-gass. Spyer sier at opprørerne ikke har muligheter for å ha sarin-gass, så de kan ikke være skyldige i det.

 

Uenighet i Israel

Ser vi på hele situasjonen i Syria, er det to hovedretninger i Israel. Noen ser den største trusselen i at sunni-muslimene, mange av dem islamister, får økende makt og innflytelse gjennom opprøret. De ser dette i sammenheng med den økte innflytelsen tilsvarende krefter har fått i mange andre arabiske land. De har en tendens til å mene at president Assad er et mindre onde enn islamistene.

Den andre retningen ser det som en fordel at president Assad blir svekket og styrtet fordi han er en alliert med Iran. Selv om også sunni-muslimene er en trussel, er Iran og deres allierte enda verre.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart