Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ikke noe vannproblem

Omkring 93 prosent av kloakkvannet i Israel blir renset. (Illustrasjonsfoto: Stefan Ray, flickr.com)
Omkring 93 prosent av kloakkvannet i Israel blir renset. (Illustrasjonsfoto: Stefan Ray, flickr.com)
Israels vannproblemer hører fortiden til. Nå skal israelerne hjelpe delstaten California i USA med deres vannproblemer.

6. mars 2014 viste IBA et glimt fra statsminister Benjamin Netanyahus besøk i USA, som foregikk akkurat da. Han var i California og undertegnet en samarbeidsavtale mellom Israel og California på flere felter: Datasikkerhet, energikilder og en god utnyttelse av vannressursene. I den forbindelsen kom det fram at California sliter med mangel på vann.

Israel har også hatt vannproblemer. Israel består jo av regnfattige områder. Men Netanyahu sa at vannproblemene er nå noe som hører fortiden til. Israel ligger fremst i verden i gjenbruk av avfallsvann, det gjelder 90 % av vannet [det brukes ikke minst til vanning i jordbruket etter å være renset]. Israel bruker drypp-vanning [i stedet for å vanne ved å sprøyte vann over hele jorder og åkrer, ligger det ledninger som har huller ved hver plante slik at vannet drypper direkte ned på rota til hver enkelt plante]. Israel forhindrer lekkasjer i vannledningene. [Mange andre steder, ikke minst hos palestinerne, er det et stort problem.] Og ikke minst: Israel har en omfattende avsalting av sjøvann.

Så nå har Israel ikke lenger noe vannproblem. Og dersom California samarbeider med Israel, behøver ikke den staten ha vannproblemer heller, sa Netanyahu.

I den forbindelsen tenker jeg: Norge har ikke noen mangel på vann, noen ganger tvert imot. Men kanskje noen av de landene Norge hjelper kunne ha bruk for israelsk teknologi og norsk kapital hva vann angår?

 

Tørke i januar og februar

Vi meldte 13. januar at på grunn av rikelig med nedbør, skal bare 70 % av Israels kapasitet for avsalting av sjøvann brukes dette året. Så viste det seg at januar og februar er blitt meget tørre måneder. Februar har vært tørrere enn noen gang siden 1927, og for januar må man enda lenger tilbake.

Så kanskje må man bruke mer enn 70 % av avsaltingskapasiteten likevel. Det fører kanskje til at vannet blir noe dyrere. Men det vil ikke bli noen store problemer.

 

Kilde: IBA World Service, den engelske dagsrevyen 6. mars 2014

En artikkel på timesofisrael.com den 24. februar 2014.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart