En iransk opposisjonsorganisasjon la mandag frem det de mener er bevis på at det iranske regimet hemmeligholder en atombase der det anrikes uran. (Foto: NCRI)
En iransk opposisjonsorganisasjon la mandag frem det de mener er bevis på at det iranske regimet hemmeligholder en atombase der det anrikes uran. (Foto: NCRI)

– Iran anriker uran i hemmelig anlegg

Etterretningskilder sier Iran holder skjult for omverdenen en topphemmelig base for forskning og utvikling av atomteknologi, samtidig som de forhandler om det internasjonale samfunnets anerkjennelse av atomprogrammet sitt.

Den iranske opposisjonsbevegelsen National Council of Resistance of Iran (NCRI) holdt tirsdag en pressekonferanse i Washington D.C. der de fortalte at sentralt plasserte etterretningskilder i Iran har gitt dem informasjon om at de iranske myndighetene slett ikke har gitt internasjonale inspektører innsyn i hele atomprogrammet sitt. Dersom etterretningsrapportene stemmer, er det et klart brudd på den gjeldende midlertidige atomavtalen med Iran nå under forhandlingsperioden der representanter for det internasjonale samfunnet prøver å få til en avtale om begrensning av atomprogrammet til regimet. Det vil også være et brudd på flere FN-resolusjoner.

Opposisjonsbevegelsens informanter forteller at det finnes en topphemmelig base for forskning og utvikling av atomteknologi, der det brukes avanserte sentrifuger til anrikning av uran. Basen skal befinne seg inne i en militærleir i utkanten av Teheran, under navnet Lavizan-3. Den skal ha blitt hemmeligholdt av det iranske regimet i årevis. Den skal ha blitt bygget i perioden fra 2004 til 2008, og så ha vært brukt til anrikning av uran siden 2008, melder Times of Israel.

På pressekonferansen la NCRI fram satelittfoto fra Google Maps som de sier støtter opp under beskrivelsene etterretningskildene deres har gitt.

NCRIs representanter sier dette beviser at det iranske regimet bedrar omverdenen, og at de hemmelige sentrifugene bare er aktuelle å bruke til atomvåpenproduksjon, de kan ikke brukes til sivile formål. De mener en atomavtale med Iran må innebære full stans i all anrikning av uran, og nedleggelse av anleggene som brukes til dette.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart