Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Fem grunner til å bekymre seg for Iran-avtalen

Ari Shavit. (Foto: Tufts Hillel)
Ari Shavit. (Foto: Tufts Hillel)
Den venstreorienterte veteranjournalisten Ari Shavit deler Netanyahus bekymring.

Det er ikke bare statsminister Benjamin Netanyahu og hans støttespillere på den politiske høyresiden som er bekymret for atomavtalen med Iran. Et stort flertall israelere er skeptiske. Den erfarne journalisten og forfatteren Ari Shavit i den venstreorienterte avisen Ha’aretz er blant dem som er dypt bekymret.

For det første frykter han at atomvåpen skal spre seg. «Det internasjonale samfunnets største bragd de siste 70 årene har vært deres evne til å kontrollere atomvåpendemonen. Israels største bragd det siste halve århundret har vært monopolet til Dimona.» Shavit sikter til Israels atomanlegg, hvor landets atomvåpen er utviklet.

Dersom atomavtalen med Iran blir overholdt, vil ikke atomvåpen bli spredt. Men dersom «avtalen er vag, hullene er svarte og overvåkningsmekanismene ikke kan bli tvunget gjennom, vil verden bli en annerledes verden, Midtøsten vil bli et forferdelig Midtøsten og en stor skygge vil legge seg over Israels framtid,» skriver Shavit.

Hans andre bekymring er Irans konvensjonelle våpen. Ayatollah-regimets våpenindustri er allerede blant de best utviklede i verden. Den økonomiske gevinsten som avtalen gir Iran, kan bli sprøytet inn i våpenindustrien og gjøre den islamske republikken til en «halv-eksistensiell trussel [bare] med konvensjonelle våpen».

Shavit påpeker, som sitt tredje punkt, hvordan Iran og deres støttespillere etter tur har tatt kontroll over Beirut, Damaskus, Bagdad og Sanaa. «Legitimiteten, æren og spillerommet Wien-avtalen gir Teheran vil la dem doble og tredoble seieren og spre frykt i Midtøsten.»

For det fjerde har ikke Irans ledere endret sin ideologi. «Det virkelige problemet er at Iran ikke anerkjenner USA, amerikanske flagg blir brent i Teheran.»

Til slutt er Shavit bekymret fordi avtalen viser hvor lite amerikanerne og europeerne forstår om Midtøsten. Fra bakken i Midtøsten ser det ut som om Wien-avtalen er et bevis på at «USA er på tilbaketog, Europa er i fall og shia-makten er på vei opp».

– Tiltaket som skulle gi fred i vårt tid, kan lede til det motsatte, konkluderer Shavit. Samtidig advarer han Israels regjering mot å gå i videre konfrontasjon med president Barack Obama. «Jerusalem må gjenoppta positiv dialog med Washington, London, Paris, Berlin og Brussel for å minimere risikoen til Wien. Det må sikre at Wien[-avtalen] ikke blir, må det aldri skje, München[-avtalen] til det 21. århundre.»

 

Verre enn vi fryktet

Den amerikanske kommentatoren Charles Krauthammer skrev på forhånd at atomavtalen ville bli «den verste avtalen i USAs diplomatiske historie». Da han så avtaleteksten denne uken, mener han den ble verre enn han hadde fryktet.

Krauthammer spør seg hvorfor sanksjonene som har hindret iransk import av konvensjonelle våpen og ballistiske raketter, vil bli opphevet i løpet av avtaleperioden.

– Iran kom med kravet i siste øyeblikk, fordi de regnet med at Obama og utenriksminister Kerry var så desperate for å få til en avtale at de ville gi etter. Det gjorde de, skriver Krauthammer.

Om noen år vil Iran fritt kunne importere våpen fra Russland og Kina.

– Dette vil ikke bare sette våre allierte i Midtøsten i fare, men også våre egne marinestyrker i Den persiske gulf, skriver Krauthammer.

Den amerikanske Kongressen vil ikke kunne endre avtalen, påpeker han. Kongressen kan opprettholde amerikanske sanksjoner mot Iran, men Krauthammer utelukker at europeerne, kineserne og russerne vil gjeninnføre sanksjoner. Likevel mener han Kongressen bør gjøre  hva som er mulig for å motsette seg avtalen slik at den får minst mulig legitimitet i USA.

 

Relaterte lenker:

Hvorfor er israelerne imot at andre land får atomvåpen når de har det selv?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart