Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Amerikanske jøders syn på Israel samlet i én tabell

Ultraortodokse jøder i New York. (Illustrasjonsfoto: Rahaha, flickr)
Ultraortodokse jøder i New York. (Illustrasjonsfoto: Rahaha, flickr)
Her er det tall som vil overraske deg.

Det anerkjente amerikanske meningsmålingsinstituttet Pew har publisert en rapport om de ortodokse jødene i USA. De ortodokse utgjør omkring 10 prosent av den jødiske befolkningen, og skiller seg ut på mange måter. Generelt er den jødiske befolkningen i USA eldre enn den generelle befolkningen og har færre barn. De ortodokse har en mye lavere gjennomsnittsalder og betydelig høyere fødselstall (4,1 i forhold til 1,7). De som vil bli bedre kjent med amerikanske jøder, bør lese rapporten.

Her skal vi nøye oss med å se på amerikanske jøders holdning til Israel. Pew har laget en tabell som på en unik måte oppsummerer hvordan ulike jødiske grupper i USA ser på Israel.

Variasjonene er store. 61 prosent av ortodokse jøder sier de er sterkt følelsesmessig knyttet til Israel. Bare 27 prosent av andre jøder sier det samme. En del av de ortodokse klassifiserer seg selv om moderne ortodokse. Disse utgjør om lag 3 prosent av den jødiske befolkningen i USA. Tallene viser at det er de moderne ortodokse som har størst tilknytning til Israel, men minst tro på at Israel og en palestinsk stat kan leve side om side i fred.

Pew påpeker at dataene til analysen ble samlet inn i 2013. (Skjermdump fra Pew-rapport)
Pew påpeker at dataene til analysen ble samlet inn i 2013. (Skjermdump fra Pew-rapport)

I en meningsmåling gjennomført i 2012 signaliserte norske jøder sine holdninger til Israel. Til påstanden “Jeg føler meg knyttet til Israel”, sier 55 prosent av medlemmene i DMT Oslo seg “meget enig”. 26 prosent sier “nokså enig”. I DMT Trondheim var tilsvarende tall 34 prosent og 41 prosent.

Blant medlemmene i DMT Oslo sier 52 prosent seg “meget enig” og 26 prosent “nokså enig” med uttrykket “det er viktig for meg å vise solidaritet med Israel”. 43 prosent sier partienes syn på Israel er meget viktig når de velger parti ved stortingsvalg. 43 prosent ser det som “litt viktig”, 11 prosent som “ikke viktig”. Blant medlemmer i DMT Trondheim er det 16 prosent som svarer “ikke viktig”.

Bør norske jøder kritisere Israels politikk i det offentlige rom? Her er de norske jødene delte i sitt syn. Blant medlemmene i DMT Oslo sier 11 prosent seg “meget enig” i at jøder ikke skal kritisere Israels politikk i det offentlige rom. 20 prosent er “nokså enig”. 23 prosent er “nokså uenig og 25 prosent er “meget uenig”.

33 prosent sier de vil støtte Israel offentlig uansett hvilken politikk den sittende regjeringen fører. 50 prosent sier seg uenig.
86 prosent mener Israel skal kritiseres på lik linje med andre land dersom de bryter menneskerettighetene.  7 prosent er “verken enig eller uenig”, 1 prosent er “nokså uenig” og 1 prosent “meget uenig”.

Den siste påstanden om Israel ble presentert slik: “Noen ganger synes jeg Israels politikk og aksjoner rettet mot palestinerne er klart kritikkverdig.” 35 prosent av jødene i DMT Oslo sier seg “meget enig”, 32 prosent “nokså enig”, 13 prosent “verken enig eller uenig”, 10 prosent “nokså uenig” og 5 prosent “meget uenig”.

Resultatene for jødene i Trondheim viser at deres medlemmer som har sendt inn svar på spørreundersøkelsen generelt er litt mer kritisk innstilt overfor Israel enn jødene i Oslo.

Jødene er delte i synet på hvorvidt trossamfunnets ledelse bør ha et samlet syn på Midtøsten-konflikten og kommunisere dette synet til media. 45 prosent er enig, 40 prosent er uenig.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart