Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Her nekter den egyptiske OL-deltakeren å ta sin israelske motstander i hånden

Israelske Or Sasson fikk ingen respons da han rakte ut hånden til egyptiske Islam El-Shehaby under OL i Rio de Janeiro. (Foto: Renaud Camus / Flickr.com / CC)
Israelske Or Sasson fikk ingen respons da han rakte ut hånden til egyptiske Islam El-Shehaby under OL i Rio de Janeiro. (Foto: Renaud Camus / Flickr.com / CC)
Den egyptiske judoutøveren Islam El-Shehaby kan ikke håndhilse på noen som kommer fra staten Israel, sier han. Her kan du se video av den usportslige oppførselen.

Etter at den israelske judoutøveren Or Sasson fredag hadde kjempet mot egypteren Islam El-Shehaby om kvalifikasjon til kvartfinalene i OL, rakte han hånden til sin kampmotstander slik vanlig skikk og bruk er. Men El-Shehaby trakk seg unna i stedet for å ta imot den utstrakte hånden. Under denne artikkelen kan du se videoopptak av hendelsen.

 

– OLs flaueste øyeblikk

El-Shehabys oppførsel vakte umiddelbart sterke reaksjoner fra mange hold, skriver Israel Hayom. Den brasilianske nyhetskanalen Globo omtalte hendelsene som ”Rio-lekenes flaueste øyeblikk”. Britiske og amerikanske medier kom med kritisk dekning av blandingen av idrett og politikk. Nyhetsbyrået AP omtalte oppførselen som ”et gedigent brudd på judoens etikette”. Også i egyptiske medier fikk El-Shehaby kritikk – vel å merke både fordi han tapte kampen og for oppførselen mot motstanderen.

 

– Han er ikke min venn

I forkant av kampen forsøkte en mengde av El-Shehabys tilhengere på sosiale medier å overbevise ham om å boikotte hele kampen mot israeleren, fordi det ville ”vanære islam”.

Til magasinet L’esprit de Judo forklarte han hvorfor han nektet å håndhilse på Sasson.

– Det å ta motstanderen i hånden er ikke en forpliktelse som er nedskrevet i judoreglene. Det skjer mellom venner, og han er ikke min venn. Jeg har ikke noe problem med jødiske mennesker eller noen annen religion eller tro. Men av personlige grunner kan du ikke be meg om å håndhilse på noen som kommer fra denne staten, særlig ikke foran hele verden, sa El-Shehaby.

 

– Ikke overrasket

Or Sasson sier han ikke var overrasket over det som skjedde.

– Jeg visste at han kom til å gjøre dette, så det kom ikke overraskende på meg. Men det var hans avgjørelse. Siden jeg har lært at judoens fremste prinsipp er å respektere sin motstander, var det litt merkelig. Men det spiller ingen rolle for meg fordi jeg er profesjonell, sier den israelske idrettsmannen.

 

Fikk bronse

I Israel hylles Or Sasson som idrettshelt etter at han senere den samme dagen klarte å dra i land bronse i judo, i klassen for menn over hundre kg. Dette var Israels andre medalje under de olympiske lekene i Rio de Janeiro.

– Jeg overvant all tvil og frykt jeg har hatt som idrettsutøver. Jeg realiserte drømmen min. Jeg er så lykkelig, for Israels og min families skyld. Jeg har jobbet hardt for dette hele livet. Jeg har vært gjennom mange kriser, seire og nederlag. Dette er et stort øyeblikk som jeg aldri vil glemme. Det er som på alle andre områder av livet: Når man setter seg et mål, blir det mulig å oppnå det, sier Sasson.

 

– Representerte det sanne Israel

Etter konkurransen ringte både Israels president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu til Sasson for å gratulere. I løpet av samtalen tok Netanyahu opp det som skjedde i kampen mot El-Shehaby.

– Du rakte ut hånden din i fred. Du representerte det sanne og vakre Israel. Selvsagt har vi fortsatt mye jobb å gjøre for å forandre den forferdelige propagandaen som har motarbeidet oss i årtier, sa Netanyahu.

Den Internasjonale olympiske komité har åpnet en disiplinærsak mot El-Shehaby, og skriver i en pressemelding at ”den olympiske ånd må handle om å bygge broer og aldri om å reise murer”.

Det internasjonale judoforbundet sier i en uttalelse at judoutøvere ikke er forpliktet til å håndhilse, bare til å bukke, men at de vil se på saken og ta stilling til om det bør gjøres noen tiltak.

 

– Trippelt nederlag

Yedioth Aharonoths journalist Smadar Perry skriver i en kommentarartikkel at El-Shehaby i realiteten led et trippelt nederlag i OL. Ikke bare tapte han i judo. Han måtte også tåle kritikk fra store deler av verden for sin oppførsel mot sin israelske rival. Og i tillegg kan han ganske sikkert vente seg en utspørring fra egyptiske sikkerhetsstyrker når han kommer hjem. De vil nok være ganske interessert i hvorfor han valgte å bringe skam over presiden Al-Sisi med hele verden som tilskuer, og i hvilke konkrete bånd han måtte ha til Det muslimske brorskap, skriver hun. Egypt har nemlig varmet relasjonen til Israel under Al-Sisis regjeringstid, og som Perry poengterer: Utenriksminister Sameh Shoukry har ingen problemer med verken å håndhilse, samtale eller spise middag med Benjamin Netanyahu.

 

Andre gang israelere trakasseres under OL

Hendelsen under judokampen var andre gang israelske idrettsutøvere ble utsatt for trakasserende oppførsel fra andre OL-deltakere i Rio de Janeiro. Lørdag 6. august nektet den libanesiske delegasjonen å kjøre buss sammen med den israelske delegasjonen til åpningsseremonien. Lederen for den libanesiske delegasjonen stilte seg fysisk i veien i døren for å hindre israelerne i å komme om bord på bussen.

 

Her kan du se video av møtet mellom Or Sasson fra Israel og Islam El-Shehaby fra Egypt:

 

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart