Israelske Or Sasson fikk ingen respons da han rakte ut hånden til egyptiske Islam El-Shehaby under OL i Rio de Janeiro. (Foto: Renaud Camus / Flickr.com / CC)
Israelske Or Sasson fikk ingen respons da han rakte ut hånden til egyptiske Islam El-Shehaby under OL i Rio de Janeiro. (Foto: Renaud Camus / Flickr.com / CC)

Her nekter den egyptiske OL-deltakeren å ta sin israelske motstander i hånden

Den egyptiske judoutøveren Islam El-Shehaby kan ikke håndhilse på noen som kommer fra staten Israel, sier han. Her kan du se video av den usportslige oppførselen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Etter at den israelske judoutøveren Or Sasson fredag hadde kjempet mot egypteren Islam El-Shehaby om kvalifikasjon til kvartfinalene i OL, rakte han hånden til sin kampmotstander slik vanlig skikk og bruk er. Men El-Shehaby trakk seg unna i stedet for å ta imot den utstrakte hånden. Under denne artikkelen kan du se videoopptak av hendelsen.

 

– OLs flaueste øyeblikk

El-Shehabys oppførsel vakte umiddelbart sterke reaksjoner fra mange hold, skriver Israel Hayom. Den brasilianske nyhetskanalen Globo omtalte hendelsene som ”Rio-lekenes flaueste øyeblikk”. Britiske og amerikanske medier kom med kritisk dekning av blandingen av idrett og politikk. Nyhetsbyrået AP omtalte oppførselen som ”et gedigent brudd på judoens etikette”. Også i egyptiske medier fikk El-Shehaby kritikk – vel å merke både fordi han tapte kampen og for oppførselen mot motstanderen.

 

– Han er ikke min venn

I forkant av kampen forsøkte en mengde av El-Shehabys tilhengere på sosiale medier å overbevise ham om å boikotte hele kampen mot israeleren, fordi det ville ”vanære islam”.

Til magasinet L’esprit de Judo forklarte han hvorfor han nektet å håndhilse på Sasson.

– Det å ta motstanderen i hånden er ikke en forpliktelse som er nedskrevet i judoreglene. Det skjer mellom venner, og han er ikke min venn. Jeg har ikke noe problem med jødiske mennesker eller noen annen religion eller tro. Men av personlige grunner kan du ikke be meg om å håndhilse på noen som kommer fra denne staten, særlig ikke foran hele verden, sa El-Shehaby.

 

– Ikke overrasket

Or Sasson sier han ikke var overrasket over det som skjedde.

– Jeg visste at han kom til å gjøre dette, så det kom ikke overraskende på meg. Men det var hans avgjørelse. Siden jeg har lært at judoens fremste prinsipp er å respektere sin motstander, var det litt merkelig. Men det spiller ingen rolle for meg fordi jeg er profesjonell, sier den israelske idrettsmannen.

 

Fikk bronse

I Israel hylles Or Sasson som idrettshelt etter at han senere den samme dagen klarte å dra i land bronse i judo, i klassen for menn over hundre kg. Dette var Israels andre medalje under de olympiske lekene i Rio de Janeiro.

– Jeg overvant all tvil og frykt jeg har hatt som idrettsutøver. Jeg realiserte drømmen min. Jeg er så lykkelig, for Israels og min families skyld. Jeg har jobbet hardt for dette hele livet. Jeg har vært gjennom mange kriser, seire og nederlag. Dette er et stort øyeblikk som jeg aldri vil glemme. Det er som på alle andre områder av livet: Når man setter seg et mål, blir det mulig å oppnå det, sier Sasson.

 

– Representerte det sanne Israel

Etter konkurransen ringte både Israels president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu til Sasson for å gratulere. I løpet av samtalen tok Netanyahu opp det som skjedde i kampen mot El-Shehaby.

– Du rakte ut hånden din i fred. Du representerte det sanne og vakre Israel. Selvsagt har vi fortsatt mye jobb å gjøre for å forandre den forferdelige propagandaen som har motarbeidet oss i årtier, sa Netanyahu.

Den Internasjonale olympiske komité har åpnet en disiplinærsak mot El-Shehaby, og skriver i en pressemelding at ”den olympiske ånd må handle om å bygge broer og aldri om å reise murer”.

Det internasjonale judoforbundet sier i en uttalelse at judoutøvere ikke er forpliktet til å håndhilse, bare til å bukke, men at de vil se på saken og ta stilling til om det bør gjøres noen tiltak.

 

– Trippelt nederlag

Yedioth Aharonoths journalist Smadar Perry skriver i en kommentarartikkel at El-Shehaby i realiteten led et trippelt nederlag i OL. Ikke bare tapte han i judo. Han måtte også tåle kritikk fra store deler av verden for sin oppførsel mot sin israelske rival. Og i tillegg kan han ganske sikkert vente seg en utspørring fra egyptiske sikkerhetsstyrker når han kommer hjem. De vil nok være ganske interessert i hvorfor han valgte å bringe skam over presiden Al-Sisi med hele verden som tilskuer, og i hvilke konkrete bånd han måtte ha til Det muslimske brorskap, skriver hun. Egypt har nemlig varmet relasjonen til Israel under Al-Sisis regjeringstid, og som Perry poengterer: Utenriksminister Sameh Shoukry har ingen problemer med verken å håndhilse, samtale eller spise middag med Benjamin Netanyahu.

 

Andre gang israelere trakasseres under OL

Hendelsen under judokampen var andre gang israelske idrettsutøvere ble utsatt for trakasserende oppførsel fra andre OL-deltakere i Rio de Janeiro. Lørdag 6. august nektet den libanesiske delegasjonen å kjøre buss sammen med den israelske delegasjonen til åpningsseremonien. Lederen for den libanesiske delegasjonen stilte seg fysisk i veien i døren for å hindre israelerne i å komme om bord på bussen.

 

Her kan du se video av møtet mellom Or Sasson fra Israel og Islam El-Shehaby fra Egypt:

 

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart