Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Shimon Peres i kritisk tilstand etter hjerneslag

Israels tidligere president Shimon Peres under statsbesøket i Norge, på Nobelinstituttet i Oslo 13. mai 2014. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Israels tidligere president Shimon Peres under statsbesøket i Norge, på Nobelinstituttet i Oslo 13. mai 2014. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Israels tidligere president Shimon Peres (93) er innlagt på sykehus etter at han fikk hjerneslag tirsdag.

Tirsdag kveld var det ifølge medierapporter uvisst om Peres ville komme til å overleve natten på grunn av det alvorlige hjerneslaget. Onsdag morgen er Peres’ tilstand fortsatt kritisk, men stabil, skriver blant andre Times of Israel.

 

Omfattende hjerneblødning

Han ligger nå på intensivovervåkningen ved nevrokirurgisk avdeling på Sheba Medical Center i Ramat Gan utenfor Tel Aviv.

– Det er vanskelig å forutse noe, men han er i stabil tilstand og det er ingen umiddelbar fare for livet hans, sier Peres’ svigersønn og personlige lege, Raphy Walden, til Army Radio.

Peres ble brakt til sykehuset for å ta prøver etter at han følte seg uvel under lunsjen tirsdag. Ved 19-tiden tirsdag kveld begynte det å bli merkbart for folk rundt ham at han ikke responderte med den samme klarheten han vanligvis har i samtaler. Han uttrykte at han hadde smerter i hodet, og ved 20-tiden ble diagnosen om hjerneslag bekreftet av legene etter CT-scanning. Han ble lagt i kunstig koma og puster ved hjelp av respirator. Da legene for en kort tid brakte ham ut av kunstig koma, var han ved bevissthet, men bare i stand til å gi respons i svært begrenset grad. Ifølge legene er hjerneblødningen så omfattende at en operasjon ikke er mulig.

 

Sønnen oppfordrer til bønn

Alle hans tre sønner og deres barn er samlet på sykehuset. Sønnen Chemi Peres oppfordret til forbønn for faren da han uttalte seg på en pressekonferanse tirsdag kveld:

– Vi mottar et enormt antall hilsener fra Israel og andre land, fra alle våre venner som omringer oss med kjærlighet og omsorg. For min far var ingenting viktigere enn Israel og dets folk. Min far er enestående. Jeg ber for ham og oppfordrer alle som ber til å fortsette å be sammen med oss. Vi takker for all kjærlighet og omsorg, sa han.

 

Har fulgt hele Israels historie

Shimon Peres er en av de israelske statsmenn som personlig har opplevd hele statens historie, fra før den ble opprettet. Han har vært aktiv i å bygge staten helt siden 1940-tallet, både militært og politisk, det meste av tiden i det israelske Arbeiderpartiet. Han avsluttet 55 år i israelsk toppolitikk som president fra 2007 til 2014. I en alder av 93 år er han fortsatt svært aktivt engasjert som leder av Shimon Peres Fredssenter.

På formiddagen den samme dagen som han ble innlagt på sykehus, spilte han først inn en film til støtte for lokalt israelsk næringsliv, før han holdt tale til en forsamling ledere for høyteknologiske selskaper i Tel Aviv.

Den aldrende statsmannen har slitt med flere helseutfordringer den siste tiden. Nylig fikk han pacemaker etter at han ble diagnostisert med hjerteflimmer. I januar hadde han et mildt hjerteinfarkt, men kom seg i form igjen etter operasjon. Han har siden vært innlagt to ganger på sykehus på grunn av brystsmerter.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart