Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)
Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)

– Største seier for antisemittisme i Amerika siden 1941

Bradley Burston i Ha’aretz er dypt bekymret.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Dersom israelerne skulle avgjort det amerikanske presidentvalget, ville Hillary Clinton ha vunnet med god margin. Donald Trumps valgseier kommer like overraskende i Israel som i resten av verden.

Donald Trump har kommet med sterke løfter om støtte til Israel, men i deler av israelsk venstreside blir Trumps seier møtt med dyp bekymring.

– Valget markerte den største seieren og bekreftelsen for antisemittisme i Amerika siden 1941, mener Bradley Burston i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. I 1941 kjempet nazi-sympatisøren Charles Lindbergh en politisk kamp i USA med mottoet «America First». Lindberghs kampanje satte hvite, kristne amerikanere med europeisk bakgrunn først, og jøder ble i stor grad fremstilt som fiender av Amerika, ifølge Burston.

I årets presidentvalgkam har høyreekstreme grupper i USA gjennomført online trakassering av jødiske journalister, og journalister de tror er jødiske.  En studie fra Anti-Defamation League viser at en stor del av disse angrepene kommer fra personer som identifiserer seg som «Trump», «nasjonalister», «konservative» eller «hvite».

Burstons hovedankepunkt mot Trump og Trumps jødiske rådgivere er at de ikke har tatt tydelig avstand fra de høyreekstremes aktivitet. Trumps Israel-rådgiver David Friedman skal i et intervju ha benektet at antisemitter støttet Trump og trakasserte meningsmotstandere. Han anklaget på sin side Clinton-tilhengere og Clinton-rådgivere for antisemittisme.

– Dette er en av de mest fantastiske kveldene i mitt liv – ikke ta noen feil, men våre folk har spilt en STOR rolle i å velge Trump! skrev Israel-hateren David Duke på Twitter like etter at Trump kunngjorde sin valgseier.

Det er ikke bare i USA at Trump blir trykket til brystet av jødehatere. I Norge jubler den antisemittiske organisasjonen Vigrid for valgseieren til Trump. «Vi i Vigrid har stått ved Trump fra den spede starten fordi han er Demokratiets, Frihetens og Folkets meningsbærer mot en kulturmarxistisk, selvhatende, jødesleikende, nazistisk og antidemokratisk massemedia i det jødiske finansoligarkiets tjeneste,» skriver Vigrid.

Trump har i noen tilfeller tatt avstand fra støttespillere.

– David Duke er en dårlig person, som jeg har tatt avstand fra en rekke ganger i løpet av årene, sa Trump til MSNBC i mars.

Trump har mange jødiske venner og nære rådgivere. Hans datter Ivanka konverterte til jødedommen før hun giftet seg med sin jødiske mann. Blant rike og innflytelsesrike jøder er holdningen til Trump delt, noen støtter ham, andre har bidratt betydelig til Clintons kampanje. Tradisjonelt har det store flertallet jøder i USA stemt på demokratenes presidentkandidater. Meningsmålinger blant amerikanske jøder før dette presidentvalget viste også et flertall for Clinton.

Ifølge målinger gjennomført på valgnatten skal 70 prosent av jødiske amerikanere ha stemt på Clinton og 25 prosent på Trump.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart