Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

USA viderefører sanksjoner mot Iran

USAs og Irans utenriksministre John Kerry og Javad Zarif i samtale i forbindelse med atomforhandlingene. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
USAs og Irans utenriksministre John Kerry og Javad Zarif i samtale i forbindelse med atomforhandlingene. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Dette kan gjøre det lettere for Trump å trekke USA ut av atomavtalen med Iran.

Representantenes hus i USA har vedtatt at sanksjonene mot Iran skal forlenges i ti år. Det inkluderer mange sanksjoner som ble lettet da atomavtalen ble undertegnet i fjor. Ifølge Jerusalem Post kan dette gjøre det enklere for Donald Trump å trekke seg fra avtalen som president Obama skrev under på.

Loven som ble vedtatt av Representantenes hus på tirsdag forlenger dermed sanksjonene mot Iran fram til slutten av år 2026.

AIPAC, en amerikansk pro-israelsk organisasjon, oppfordret senatet til å vedta en lignende lov. Nå som kongressen er handlingslammet, da Obama snart forlater sin posisjon, har presidenten kort tid til å handle. Obama skal tidligere ha sagt at han ikke ville ha motsatt seg en slik forlengelse.

Den nye loven, som fikk navnet Iran Sanctions Act, «pålegger sanksjoner mot Irans atomprogram og andre farlige aktiviteter, deriblant støtte til terror og rakettprogrammet», ifølge AIPACs oppfordring til Representantenes hus. Organisasjonen lyktes ikke i å overtale kongressen til å stemme imot atomavtalen i fjor.

Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.
Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.

Demokratene og republikanerne er uenige i hvordan de skal håndtere atomavtalen. Demokratene ønsket å vedta loven om sanksjonene slik den var, mens republikanerne ville legge til flere bestemmelser som kunne ha tvunget USA til å trekke seg fra avtalen, selv uten at presidenten gjorde noe. Denne uenigheten utsatte avstemningen angående sanksjonene.

På grunn av at Trump vant presidentvalget, var det ikke nødvendig for republikanerne å presse fram flere bestemmelser til endring av sanksjonsloven nå. Trump har uttalt at han vil reforhandle avtalen.

Hva som kommer til å skje hvis USA trekker seg fra atomavtalen, er uklart. En slik handling betyr ikke at hele avtalen blir avlyst, da Iran undertegnet avtalen med fem andre stormakter. De som vil få problemer er tredjeparter som har fornyet handel og diplomatiske bånd til Iran. Dersom USA bestemmer seg for at de ikke vil ta del i atomavtalen, kan disse tredjepartene bli rammet av de amerikanske sanksjonene.

Dermed må Trumps regjering bestemme seg for om de skal forhindre amerikanske selskap fra å handle med tredjepartene. Dette kan bli et problem dersom disse partene befinner seg i land som er allierte med USA.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart