Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel lover Trump å begrense utbyggingen

Dette bildet skal være tatt i Gush Etzion, en israelsk bosetningsblokk sør for Betlehem i august 2010. Boligveksten i palestinske områder er 20 ganger større enn i israelske bosetninger. (Illustrasjonsfoto: Cyrl, flickr.com)
Israel lover USA å begrense utbyggingen. Her fra bosetningen Gush Etzion på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Cyrl, flickr.com)
Nyheten kommer etter at Israel godkjente sin første nye bosetning på over 20 år.

Israel sier de vil begrense utbyggingen i bosetninger på Vestbredden som et tegn på velvilje overfor USAs president Donald Trump. Det fortalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu medlemmer av sikkerhetskabinettet sitt sent torsdag kveld, ifølge en anonym minister avisen Ha´aretz har pratet med etter møtet.

Kunngjøringen kom bare timer etter at sikkerhetskabinettet hadde vedtatt å etablere en ny bosetning for familiene som ble kastet ut av Amona-utposten tidligere i år. Det er første gang på over 20 år at Israel har godkjent en ny bosetning på Vestbredden, og godkjenningen blir et unntak fra den nye politikken til Israels regjering.

All framtidig utbygging skal derimot begrenses til innenfor grensene av eksisterende bosetninger. Det er kun hvis det er juridiske, sikkerhetsmessige eller topografiske begrensninger at det kan gis tillatelser til å bygge utenfor eksisterende områder, men da skal det i så fall bygges så tett inntil dagens bosetninger som mulig.

– Dette er en veldig vennlig administrasjon og vi må ta hans [Trumps] forespørsel i betraktning, skal Netanyahu ha fortalte sine ministre, ifølge avisen. Netanyahu skal også ha sagt i møtet at Israel vil forhindre bygging av nye ulovlige utposter.

Da Trump og Netanyahu møttes i Det hvite hus i februar, ba den amerikanske presidenten Israel om å begrense utbyggingen på Vestbredden. Men til tross for flere uker med diskusjoner har USA og Israel ennå ikke blitt enige om bosetningspolitikken. Likevel innfører Israel en mer restriktiv byggepolitikk. Meningen er å gi USAs president spillerom til å jobbe med en fredsavtale.

– Dette er ikke noe vi har blitt enige med Trumps administrasjon om, men disse restriksjonene innfører Israel selv som et svar på presidentens anmodning.

Ifølge en anonym tjenestemann i Det hvite hus aksepterer USA godkjenningen av den nye bosetningen til erstatning for Amona-utposten, siden den ble lovet før Trump kom med sin forespørsel til Netanyahu om å begrense byggingen.

– Med hensyn til den nye bosetningen for Amona-innbyggerne vil vi gjøre oppmerksom på at den israelske statsministeren ga sin forpliktelse til dem før president Trump uttrykte sine forventninger, forteller kilden.

Hos de palestinske selvstyremyndighetene og FN reageres det derimot kraftig mot godkjenningen av en ny bosetning. En talsperson for FNs generalsekretær Antonio Guterres uttrykker bekymring og skuffelse over kunngjøringen.

– Generalsekretæren har konsekvent understreket at det ikke finnes noen Plan B for å få israelerne og palestinerne til å leve sammen i fred og sikkerhet. Han fordømmer alle ensidige handlinger som truer freden og undergraver tostatsløsningen, sier Stephane Dujarric i en uttalelse som er gjengitt i avisen Times of Israel.

Trump kutter ikke i den militære bistanden til Netanyahu og Israel. Her fra et møte i Det hvite hus. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Israel begrenser utbyggingen på Vestbredden som en gest til USAs president. Her fra et møte mellom Benjamin Netanyahu og Donald Trump i det hvite hus i februar. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart