Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var siste taler på MIFFs Israelkonferanse. (Foto: Bjarte Bjellås)
Benjamin Pogrund på MIFFs landsmøte 2017 på Gjøvik. (Foto: Bjarte Bjellås)

– Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn

Benjamin Pogrund var en god venn av Nelson Mandela og kjempet mot apartheid i Sør-Afrika.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var søndag 11. juni siste foredragsholder på MIFFs Israelkonferanse på Gjøvik. Pogrund kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og var en god venn av Nelson Mandela. I Sør-Afrika jobbet Pogrund som journalist i en apartheid-kritisk avis. Han reagerer sterkt på anklagen om apartheid i Israel.

– De som påstår at det finnes apartheid i Israel, aner ikke hva de prater om. Enten så vet de ingenting om hva apartheid er, ellers så vet de ingenting om Israel. Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn, fortalte den 84 år gamle forfatteren.

I 26 år som journalist jobbet han mot diskriminering og apartheid, og har derfor en unik innsikt i hvordan den rasebaserte segregeringen fungerte i Sør-Afrika. Han ramset opp egne strender kun for hvite, egne busser, egne kinoer og så videre. Her hadde ikke sorte mennesker adgang. Sånn er det ikke i Israel, fortalte han.

– Israelske arabere har akkurat de samme rettighetene som jeg har. De har samme stemmerett som meg. Arabiske dommere kan dømme jøder til fengsel. Går du inn på et sykehus i Israel, er det jøder og arabere der. Religiøse og ikke-religiøse. Alle blir behandlet likt. Mange av legene er arabere. Og så snakker folk om apartheid? Det er absurd.

Pogrunds arbeid mot apartheid første også til at han etterhvert fikk nær kontakt med Nelson Mandela. Han var den første utenom familien som fikk lov til å besøke Mandela mens han satt fengslet på Robben Island. Senere skrev han biografen til den sør-afrikanske fredsprisvinneren, og de to ble nære venner.

Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)
Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)

Nå mener han BDS-kampanjen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel, misbruker ordet apartheid for å demonisere staten Israel.

– Det var BDS-bevegelsen som begynte med apartheid-anklagen mot Israel. Det er en nøye gjennomtenkt strategi bak det. Målet er at Israel skal bli behandlet slik Sør-Afrika ble, med internasjonal isolasjon og boikott. Det er det som er formålet med BDS. Det skal bidra til å oppfylle målet deres om utslettelse av Israel, sa Pogrund.

Han understreket at han hadde vært journalist hele livet og ikke representerte noen andre enn seg selv. Derfor kan ingen anklage ham for å være en propagandist eller for å representere politiske partier eller den israelske regjering.

– Jeg bare forteller hva jeg vet og hva jeg har opplevd gjennom et liv som journalist.

Pogrund pratet også litt om fredsbevegelsen i Israel og hvordan den mistet troen.

– Det fantes en stor og kraftig fredsbevegelse i Israel, men den forsvant på grunn av terror og selvmordsbombere. Terroren har ødelagt så mange muligheter for fred. Mange er kritiske til Oslo-avtalen, men det er ikke jeg. Den kunne blitt et vendepunkt. Vi hadde et håp, men det ble ødelagt av terroren, fortalte den israelske forfatteren.

Hele foredraget kan du se her;

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart