Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Det skal ha vært israelske jagerfly som bombet en våpenfabrikk nord i Syria. (Foto: Twitter)
Israelske jagerfly bombet i september 2017 en våpenfabrikk nord i Syria. Iran var involvert i fabrikken. (Foto: Twitter)

Hva blir konsekvensene av angrepet?

Militære analytikere mener angrepet i Syria sender et signal til både Vladimir Putin og Donald Trump.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Israelske analytikere og militære eksperter spekulerer nå i årsaken til at Israel angivelig sto bak et bombeangrep mot en våpenfabrikk i Syria torsdag morgen.
Her skal det syriske regimet ha utviklet kjemiske våpen og presisjonsraketter.

– Anlegget i Maysaf produserer kjemiske våpen og tønnebomber som har drept tusenvis av syriske sivile, skriver Amos Yadlin på meldingstjenesten Twitter.

Yadlin leder i dag Institute for National Strategic Studies (INSS). Han har tidligere ledet Israels militære etterretning og vært øverstkommanderende i det israelske luftforsvaret.

– Angrepet er en moralsk uttalelse fra Israel om massakren i Syria, skriver han.

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver og tidligere generalmajor Yaakov Amidror, som nå jobber som analytiker ved Begin-Sadat senteret for strategiske studier, mener angrepet skjer etter at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah besøkte den syriske ledelsen i Damaskus i forrige uke. Amidor tror Hizbollah skulle overta hele anlegget.

– Det er stor sannsynlighet for at det syriske militære forskningssenteret, som angivelig ble bombet av israelske jagerfly torsdag morgen, ble angrepet på grunn av bekymringer om at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hadde bedt Damaskus om å overføre fabrikken til den libanesiske sjiamuslimske terrorgruppen, sier han.

Hassan Nasrallah og hans organisasjons Hizbollah blir av tenketanken INSS sett på som den største trusselen mot Israel. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)
Hizbollah-leder Hassan Nasrallah besøkte nylig Damaskus. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)

Opposisjonelle kilder i Syria sier iranske spesialister har jobbet på anlegget for å utvikle kjemiske våpen, som skulle leveres til den iransk-støttede Hizbollah-militsen.

Amidor legger til at angrepet kommer nesten på dagen ti år etter det israelske luftangrepet på den syriske atomreaktoren i Deir Ezzor. Analytikeren mener det burde være klart for Syria at Israel ikke kommer til å tillate at Iran eller Hizbollah utnytter kaoset i landet til å bygge opp sin militære kapasitet.

– Bare forestill deg at et slikt regime hadde hatt atomvåpen, sier han.

Nylig fortalte Amir Eshel, tidligere generalmajor i det israelske luftforsvaret, at Israel har gjennomført 100 luftangrep inne i Syria for å forhindre våpenleveranser til Hizbollah. Amidor mener torsdagens angrep kan sees i den samme sammenheng, men at Israel denne gang hindret våpnene fra å i det hele tatt bli produsert.

– Dette er noe helt nytt. Tidligere har de angrepet lager, men det er første gang et syrisk anlegg som produserer kjemiske våpen, raketter og missiler blir truffet.

Michael Horowitz, direktør ved Intelligence at Prime Source, et Midtøsten-basert geopolitisk konsulentfirma, sier til avisen Jerusalem Post at dette angrepet er betydningsfullt siden målet ligger like i nærheten av en russisk militærbase. Det syriske regimet har advart om at angrepet vil få alvorlige konsekvenser for Israel, men Horowitz tror svaret fra Assad-regimet og Hizbollah vil være begrenset.

– Utenom symbolske angrep fra Syria, som er risikabelt i dagens situasjon med både Assad og Nasrallah [Hizbollah] opptatt i Øst-Syria, tror jeg responsen vil være en akselerasjon i det iranske forsøket på å befeste seg i Syria. Så lenge ingen av de store verdensmaktene forplikter seg til å motvirke Irans innflytelse i landet, så kan Israel bare utsette det som nå ser uunngåelig ut – en iransk militarisering av Syria.

Amos Harel skriver i en analyse i avisen Ha’aretz at angrepet sender et signal til Donald Trump og Vladimir Putin om at Israel kan sabotere en avtale i Syria hvis Israels sikkerhetshensyn blir ignorert. Israel kan under ingen omstendigheter akseptere at Iran får et fotfeste i nabolandet, men har ikke fått gehør for det.

– Derfor kan angrepet som tilskrives Israel, det første siden våpenhvilen kom på plass, tolkes som et slags signal til stormaktene: Dere må fortsatt ta hensyn til våre sikkerhetsinteresser. Vi er i stand til å forstyrre prosessen med en framtidig avklaring rundt situasjonen i Syria, hvis dere insisterer på å holde oss ute av bildet.

Yadlin ved Institute for National Strategic Studies (INSS) mener angrepet på den syriske våpenfabrikken sender tre viktige meldinger.

– 1. Israel vil ikke tillate oppbygging og produksjon av strategiske våpen. 2. Israel har til hensikt å håndheve sine røde linjer, selv om stormaktene ignorer dem. 3. Tilstedeværelsen av russisk antiluftskyts hindrer ikke israelske luftangrep.

Angrepet skjer samtidig som Israel gjennomfører sin største militære øvelse på nesten 20 år. Øvelsen går ut på å forberede seg på en krig mot nettopp Hizbollah.
Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon. (Foto: IDF)
Det israelske forsvaret øver seg på en invasjon fra Libanon i nord. (Foto: IDF)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart