Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Saad Hariri har trukket seg som libanesisk statsminister. Her i møte med lederen for det Internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, tidligere i år. (Foto: Stephen Jaffe/Flickr)
Saad Hariri har trukket seg som libanesisk statsminister. Her i møte med lederen for det Internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, tidligere i år. Hariri fryktet noen ville drepe ham. (Foto: Stephen Jaffe/Flickr)

– Iran har tatt landet vårt som gissel

Saad Hariri frykter for sitt eget liv og trekker seg som statsminister.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Den libanesiske statsministeren Saad Hariri har gått av. Hariri annonserte at han trekker seg som statsminister under et besøk til Saudi-Arabia. Det er bare ett år siden Hariri ble valgt til statsminister og den overraskende avgjørelsen har sendt Libanon ut i usikkerhet, skriver avisen Times of Israel.

I en TV-tale sendt fra den saudiarabiske hovedstaden Riyadh, sa Hariri at han fryktet for sitt eget liv: «Vi lever i et klima som minner om atmosfæren som hersket før drapet på martyren Rafik Harir», sa han til sine landsmenn.

Rafik, som var Saads far, var statsminister i Libanon fram til han ble myrdet i 2005. Drapet ble angivelig begått av den libanesiske Hizbollah-militsen.

– Jeg har blitt kjent med at det er planer om å ta også mitt liv, sa Harir.

I talen gikk han til et krast angrep på Iran og Hizbollah for det han mener er innblanding i arabiske saker, og sa «Irans arm i regionen vil bli kappet av.»

– Ondskapen som Iran sprer i regionen, vil slå tilbake på dem, sa Hariri, som beskylder Teheran for å spre kaos, strid og ødeleggelse over hele Midtøsten.

– Iran har et grep om skjebnen til flere av landene i regionen. Hizbollah er ikke bare Irans arm i Libanon, men også i mange andre arabiske land.

Hariri ble valgt til statsminister i fjor høst og har ledet en samlingsregjering på 30 medlemmer. Den sjiamuslimske Hizbollah-militsen har også vært en del av samlingsregjeringen. Regjeringen i Libanon har for det meste lykkes med å beskytte landet mot å bli viklet inn i borgerkrigen i nabolandet Syria.

Likevel har Libanon sine egne utfordringer. Landet er dypt splittet mellom to leirer. En av fraksjonene, ledet av sunnimuslimske Hariri, har vært lojal mot sunnimuslimske Saudi-Arabia. Den andre fraksjonen, som er ledet av Hizbollah, er lojal til sjiamuslimske Iran. Den libanesiske presidenten Michel Aoun, som ble valgt i oktober 2016, er en nær alliert av Hizbollah.

Arsenalet til Hizbollah-militsen har, takket være støtte fra Iran, vokst til å bli kraftigere enn landets væpnede styrker. Det er antatt at Hizbollah har et arsenal på opp mot 150.000 kort-, medium- og langdistanseraketter, i tillegg til en styrke på 50.000 soldater.

Avgangen til Hariri kommer i en tid hvor det er harde fronter mellom sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia. Begge landene ønsker å øke sin innflytelse i Libanon. Det kan gjøre situasjonen enda mer ustabil.

– Iran fortsetter å misbruke Libanon. De har tatt vårt land som gissel.

Israel mener den islamske republikken Iran prøver å få et fotfeste i både Libanon og Syria, for å kunne bruke landene til et angrep på Israel.

Hassan Nasrallah og hans organisasjons Hizbollah blir av tenketanken INSS sett på som den største trusselen mot Israel. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)
Hizbollahs leder Hassan Nasrallah støttes av Iran. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart