Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Iran har tatt landet vårt som gissel

Saad Hariri har trukket seg som libanesisk statsminister. Her i møte med lederen for det Internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, tidligere i år. (Foto: Stephen Jaffe/Flickr)
Saad Hariri har trukket seg som libanesisk statsminister. Her i møte med lederen for det Internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, tidligere i år. Hariri fryktet noen ville drepe ham. (Foto: Stephen Jaffe/Flickr)
Saad Hariri frykter for sitt eget liv og trekker seg som statsminister.

Den libanesiske statsministeren Saad Hariri har gått av. Hariri annonserte at han trekker seg som statsminister under et besøk til Saudi-Arabia. Det er bare ett år siden Hariri ble valgt til statsminister og den overraskende avgjørelsen har sendt Libanon ut i usikkerhet, skriver avisen Times of Israel.

I en TV-tale sendt fra den saudiarabiske hovedstaden Riyadh, sa Hariri at han fryktet for sitt eget liv: «Vi lever i et klima som minner om atmosfæren som hersket før drapet på martyren Rafik Harir», sa han til sine landsmenn.

Rafik, som var Saads far, var statsminister i Libanon fram til han ble myrdet i 2005. Drapet ble angivelig begått av den libanesiske Hizbollah-militsen.

– Jeg har blitt kjent med at det er planer om å ta også mitt liv, sa Harir.

I talen gikk han til et krast angrep på Iran og Hizbollah for det han mener er innblanding i arabiske saker, og sa «Irans arm i regionen vil bli kappet av.»

– Ondskapen som Iran sprer i regionen, vil slå tilbake på dem, sa Hariri, som beskylder Teheran for å spre kaos, strid og ødeleggelse over hele Midtøsten.

– Iran har et grep om skjebnen til flere av landene i regionen. Hizbollah er ikke bare Irans arm i Libanon, men også i mange andre arabiske land.

Hariri ble valgt til statsminister i fjor høst og har ledet en samlingsregjering på 30 medlemmer. Den sjiamuslimske Hizbollah-militsen har også vært en del av samlingsregjeringen. Regjeringen i Libanon har for det meste lykkes med å beskytte landet mot å bli viklet inn i borgerkrigen i nabolandet Syria.

Likevel har Libanon sine egne utfordringer. Landet er dypt splittet mellom to leirer. En av fraksjonene, ledet av sunnimuslimske Hariri, har vært lojal mot sunnimuslimske Saudi-Arabia. Den andre fraksjonen, som er ledet av Hizbollah, er lojal til sjiamuslimske Iran. Den libanesiske presidenten Michel Aoun, som ble valgt i oktober 2016, er en nær alliert av Hizbollah.

Arsenalet til Hizbollah-militsen har, takket være støtte fra Iran, vokst til å bli kraftigere enn landets væpnede styrker. Det er antatt at Hizbollah har et arsenal på opp mot 150.000 kort-, medium- og langdistanseraketter, i tillegg til en styrke på 50.000 soldater.

Avgangen til Hariri kommer i en tid hvor det er harde fronter mellom sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia. Begge landene ønsker å øke sin innflytelse i Libanon. Det kan gjøre situasjonen enda mer ustabil.

– Iran fortsetter å misbruke Libanon. De har tatt vårt land som gissel.

Israel mener den islamske republikken Iran prøver å få et fotfeste i både Libanon og Syria, for å kunne bruke landene til et angrep på Israel.

Hassan Nasrallah og hans organisasjons Hizbollah blir av tenketanken INSS sett på som den største trusselen mot Israel. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)
Hizbollahs leder Hassan Nasrallah støttes av Iran. (Foto: Sayed Hashem/Flickr)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart