Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Lite om det nyeste Midtøsten, men mye interessant fra Iran i 1950-1980

Iran og det nye Midtøsten av Mah-Rukh Ali. (Foto: Kagge forlag)
Iran og det nye Midtøsten av Mah-Rukh Ali. (Foto: Kagge forlag)
Mah-Rukh Alis bok er mer informativ om 1950- og 1970-tallet enn situasjonen i 2018.

BOKOMTALE: Iran og det nye Midtøsten

Forfatter: Mah-Rukh Ali

Forlag: Kagge Forlag

Utgivelsesår: 2018

Antall sider: 182

 

I den nye boken Iran og det nye Midtøsten forsøker Mak-Rukh Ali, ifølge forlaget, å finne svar på om Iran er «venn eller fiende» og «hvorfor et kulturelskende folk valgte et fundamentalistisk prestestyre». Det gjør hun «gjennom en reise i Irans nære politiske historie».

Hvis du mistolker «nær», vil du bli skuffet av boken. Den gir i veldig liten grad innblikk i hvilken rolle Iran har inntatt i Midtøsten de siste ti årene. Hvor lite oppdatert den er på atomavtalen fra 2015, Irans rolle i Irak, Syria og Jemen, fiendskapet med Saudi-Arabia og andre arabiske Gulf-land blir illustrert av litteraturlisten. Det meste Mah-Rukh Ali har lest er flere år gammelt, og dermed er ikke boken oppdatert med de aller siste årenes utvikling.

Iran og det nye Midtøsten er først og fremst en kombinasjon av den norske journalistens egne opplevelser under et besøk i Iran, og gjengivelser fra biografier og profilartikler om den islamistiske revolusjonslederen Ruhollah Khomeini (1902-1989), sjah Muhammed Reza Pahlavi (1919-1980) og statsminister Muhammed Mossadegh (1882-1967). Boken er på sitt beste når den beskriver det som skjedde rundt disse lederne fra 1950 til 1980.

For lesere som ikke har besøkt Iran, og det er vel de fleste, gir Mak-Rukh Alis reiseopplevelser noen aha-opplevelser. Hvem vet fra før at iranerne foretrekker harde madrasser eller at utbyggingen på det gigantiske gravmausoleet til Khomeini med tilhørende bygninger og anlegg har pågått helt siden han døde i 1989?

Fiendskapet mot Israel og Vesten som hun møtte i nærheten av basaren i Teheran var mindre uventet.

«På svære plakater over vaskekarene var det bilder av menn med store, sultne øyne og israelske og amerikanske flagg på brystet, som rev hijaben av kvinner. Plakaten illustrerte det onde Vesten hvis misjon var å forandre iranerne ved å dra av dem hijaben. ‘Du får aldri min sjel’, stod det under.»

Iranerne har ikke bare fiendebilde av Vesten, men også sine nærmeste muslimske naboer. Mak-Rukh Ali har tidligere jobbet som journalist i TV2 og NRK. Fra 2017 har hun vært kommunikasjonssjef i CARE Norge. Ali er født og oppvokst i Oslo, og har foreldre fra Pakistan. Hun forteller i boken at hennes kobling til Pakistan ikke alltid ble så godt mottatt blant iranere hun møtte.

Underveis i boken krydrer Mak-Rukh Ali boken med noen intervjuer med iranere. Det kan være nyttig å få innblikk i tankeverden til folk som ser på den islamske revolusjonen i 1979 som «den største gaven fra Iran til verden». Les boken så du kan vite mer nøyaktig hva du skal si «nei, takk» til.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart