Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Alt jeg ønsker er å se min sønn

Zehava Shaul er alvorlig syk av kreft. Hun håper å finne ut hva som skjedde med sønnen sin før hun dør. (Foto: Skjermdump YouTube)
Zehava Shaul er alvorlig syk. Hun håper å finne ut hva som skjedde med sønnen før hun dør. (Foto: Skjermdump)
Zehava Shaul håper å få vite hva som skjedde med sønnen Oron før hun dør.

Zehava Shaul, moren til en IDF-soldat drept i kamp, hvor liket blir holdt fanget av Hamas på Gazastripen, er alvorlig syk og har trolig ikke lang tid igjen å leve. Nå ber hun instendig om svar på hva som skjedde med sønnen.

– Alt jeg ønsker er å se min sønn Oron. Om han er i live, skadet – eller om han er død. Jeg ønsker bare en grav, sier hun til avisen Yedioth Ahronoth.

63 år gamle Zehava har kjempet mot kreft i årevis og har gjennomgått to hjerneoperasjoner. For to uker besvimte hun og helsen hennes blir stadig verre. Ifølge IDF ble sønnen Oron, en soldat i Golani-brigaden, drept sammen med seks andre soldater under Gaza-krigen 20. juli 2014.

Soldatene var på vei gjennom Shuja’iyya-nabolaget i Gaza by i et pansret kjøretøy, da det ble truffet av en panservernrakett. Hamas var raskt ute og annonserte at de hadde tatt Oron til fange – uten å nevne om han var død eller levende. Etter hendelsen førte det israelske forsvaret Oron på en liste over døde soldater med ukjent gravsted. Familien har aldri klart å akseptere avgjørelsen. De gir ikke opp håpet, så lenge hans død ikke kan bevises.

Shaul-familien har siden den gang kjempet for å finne ut hvor sønnen er og få returnert ham. Orons far, Herzl Shaul, døde av kreft for to og et halvt år siden og fikk aldri noe svar på hva som virkelig hendte med sønnen hans.

– Oron, min kjære. Jeg har en bekjennelse å komme med, skrev Herzl i et brev til et sønn bare noen få dager før han selv døde.

– Husker du da sa at du skulle begynne i Golani, og din mor ba deg om å la være fordi det var så farlig? Vel, du må vite at i mitt hjerte var jeg lykkelig og stolt. Jeg ønsker å si unnskyld for at jeg ikke hørte på din mor.

Nå er det Zehava som er i ferd med å dø uten å få et endelig svar.

– Jeg har det ikke bra. Jeg har ikke mye tid igjen, sier hun og kritiserer myndighetene for å ikke gjøre mer for å finne ut av sønnens skjebne.

– Jeg ønsker å vite hvert eneste steg som Oron tok. Vi har sendt begjæringer til Høyesterett og det ble besluttet at det ikke finnes noe klart svar på hva som skjedde med Oron, og at beslutningen om å erklære ham død ikke er en erstatning for å være fullstendig sikre på hva som skjedde.

– Jeg vil bare vite hvor min sønn er. Og hvis han er død, så ønsker jeg i det minste en grav å kunne gå til, sier Zehava, som håper å få svar før hun dør.

Hamas holder trolig også liket til soldaten Hadar Goldin i fangenskap. Også de fire sivile israelerne Avera Mengistu, Hisham al-Sayed, Juma Ibrahim Abu Ghanima og en ikke navngitt person skal oppholde seg eller være fanget på Gazastripen. Terrorgruppen vil bruke dem som forhandlingskort med Israel.

Hamas har tidligere antydet at de er åpne for en fangeutveksling, men at prisen vil være veldig høy. I 2011 gikk Israel med på å løslate over 1000 palestinske fanger mot at at den israelske soldaten Gilad Shalit ble løslatt. Han hadde da sittet fem år i Hamas’ fangenskap. Flere av dem som ble løslatt i 2011 er senere blitt arrestert igjen, blant annet for flere drap.

I oktober i fjor skrev en libanesisk avis at Norge fungerte som mekler mellom Hamas og Norge for å få returnert likene av de to soldatene.

Oron Shaul (21) er savnet etter et angrep hvor seks israelske soldater ble drept tidlig søndag morgen. (Foto: IDF)
Oron Shaul har vært savnet siden Gaza-krigen i 2014. (Foto: IDF)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart