Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas vil finansiere terror med bitcoin

Regimet på Gaza henretter jevnlig mennesker de mener har samarbeidet med Israel. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Youtube)
Hamas' væpnede ving viser seg frem under en parade på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Youtube.)
Terrorgruppen ber om bidrag i form av kryptovaluta.

Den palestinske terrorgruppen Hamas tar i bruk stadig mer komplekse metoder for å skaffe seg midler til å finansiere terrorismen sin. Nå har terrorgruppen startet innsamling i form av kryptovalutaen Bitcoin. Gjennom en innsamlingsaksjon på nettet ber gruppen om donasjoner i form av den digitale valutaen, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontroll over generering av nye valutaenheter. Kryptovalutaer benytter seg av desentralisert kontroll i motsetning til regulære valutaer hvor kontrollen normalt er sentralisert hos en statsbank. Den mest kjente valutaen, som også Hamas ber om å få overført, er Bitcoin.

Det er usikkert hvor mye midler Hamas har fått siden de begynte å be om kryptovaluta i januar, men enkelte har anslått at det kun skal dreie seg om noen titalls tusen kroner i verdi. Det er lommerusk sammenlignet med de mange hundre millioner kroner som Hamas får av Iran hvert eneste år.

– Det er først og fremst et eksperiment fra deres [Hamas] side for å se hvor mye de kan samle inn og hvordan det fungerer, sier Tom Robinson i Elliptic, som jobber med å avdekke og hindre at kriminelle misbruker kryptovaluta.

Hamas har publisert videoer på både arabisk og engelsk hvor de forklarer detaljert hvordan man kan overføre bitcoin til dem. Terrorgruppen har de siste årene fått dårligere økonomi, spesielt etter at Egypt i 2013 stengte de fleste smuglertunnelene som gikk fra Egypt og inn på Gazastripen. Dette var en stor inntektskilde for Hamas. Derfor prøver de nå å få nye inntekter.

Digitale betalingsmidler er vanskelig å spore og regulere. Flere selskaper spesialiserer seg på å forhindre at kryptovaluta blir brukt til å finansiere kriminalitet og terror. Skal det bli mer allsidig bruk av kryptovaluta er det nødvendig at det ikke misbrukes til slikt, mener selskaper som Elliptic.

– Det er vanskelig for finansielle myndigheter å spore slike midler, sier Lotem Finkelshtein i det israelske cybersikkerhetsselskapet Check Point Technologies i Tel Aviv.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart