Det iransk-produserte kryssermissilet Hoveyzeh ble tatt i bruk i 2019. Her fra en utstilling i Iran. (Foto: Wikipedia)

Iran har det største rakettarsenalet i Midtøsten

Det iranske rakettarsenalet vokser seg stadig større og blir mer sofistikert.

Den islamske republikken Iran har klart å utvikle et omfattende arsenal av raketter, som trolig er det største i hele Midtøsten. Det kommer fram i en rapport publisert av Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet.

«Til tross for at man i flere tiår har prøvd å bremse utviklingen av iranske raketter blir Irans arsenal både større og mer sofistikert», skriver de.

Iran har blant annet ballistiske missiler som kan nå deres regionale fiender på 2000 kilometers avstand. Siden landet ikke har et moderne flyvåpen, har Iran «omfavnet ballistiske missiler med lang rekkevidde som kan avskrekke deres motstandere i regionen – særlig USA, Israel og Saudi-Arabia – fra å angripe Iran», skriver det amerikanske forsvarsdepartementet.

Landet bruker også ukonvensjonelle krigsoperasjoner og har et nettverk av militante partnere og støttespillere som de bruker til å fremme sine interesser i regionen. Blant annet på Gaza, i Libanon, Syria og Irak.

Målet deres med å bygge opp et stort militært nærvær er å sikre regimets overlevelse og gi dem en dominerende posisjonen i regionen.

Til tross for at Iran sliter økonomisk bruker landet store ressurser på å finansiere sine støttespillere, som Palestinsk Islamsk Jihad og Hizbollah.

I rapporten står det også at Irans militære kapasitet ville vokst enda raskere hvis det ikke var for en våpenembargo mot landet, som etter planen går ut i oktober 2020, skriver avisen Israel Hayom, som omtaler rapporten.

Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)
Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart