Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Helt fram til sin død jobbet Soleimani med å true Israel

Qassem Soleimani hadde ansvaret for Irans operasjoner i Midtøsten og var en av landets mektigste menn.
Den iranske generalen hadde ansvaret for Irans oppbygging i Israels naboland Syria.

Lederen for den iranske revolusjonsgardens mektige Quds-styrke, general Qasem Soleimani, ble drept i et amerikansk droneangrep fredag 3. januar. Helt fram til sin død jobbet Soleimani med å styrke Irans trussel overfor Israel. I august 2019 var han personlig involvert i et forsøk på å sende «drapsdroner» mot Israel fra Syria. Den iranske generalen var på høyden av sin makt da han ble drept, skriver Seth Frantzman i avisen Jerusalem Post.

Israel mener han finansierte, trente og støttet sjiamuslimsk milits som skulle utføre droneangrepet mot Israel. Et israelsk luftangrep stanset angrepet før det ble iverksatt. Målet for droneangrepet var flere mål i Nord-Israel. Soleimani hadde tilsyn med hele operasjonen og sørget for at iranske eksperter ble sendt til Syria for å bistå lojal sjia-milits med angrepet.

Dager etter det planlagte angrepet kom Soleimani med trusler om utslettelse av Israel. Truslene ble fulgt av opp generalmajor Hossein Salami, som sa at utslettelse av Israel ikke lenger bare er en drøm, men «et oppnåelig mål».

Dette var bare et av flere tilfeller av økt spenning mellom Soleimani og Israel den siste tiden. Israels Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center og andre har gjennom omfattende dokumentasjon avdekket hvilke operasjoner og trusler Soleimani har vært involvert i.

Soleimani ble øverste leder for Quds-styrken, som styrer Irans operasjoner i utlandet, i 1998. Da var styrken allerede beryktet for å ha hjulpet den libanesiske terrorgruppen Hizbollah med angrepet på den israelske ambassaden i Buenos Aires i 1992. Soleimani fortsatte å bygge tette bånd til Hizbollah og sendte agenter fra den iranske revolusjonsgarde til Libanon for å bistå dem i kampen mot Israel, fram til israelsk tilbaketrekking i 2000.

Han var også en nøkkelspiller i Irans støtte til Hizbollah under Libanon-krigen mot Israel i 2006. Soleimani skal ha bidratt i planleggingen av angrepet mot israelske soldater, som førte til den 34-dager lange krigen. Han arrangerte våpenoverføringer fra Iran gjennom Syria og andre land.

Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)
Soleimani har forsynt iransk-lojal milits med avanserte våpen. Her illustrert ved iranske Sayyad-3-missiler.

I 2009 stanset Israel et skip som var på vei til Hizbollah med 3000 raketter. Det var samme type 107 mm-raketter som Soleimani sørget for at en annen iransk-lojal milits i Irak fikk til å kunne angripe amerikanske styrker.

Iran og Soleimani har bistått militser og terrorgrupper i land som Jemen, Irak, Syria og Libanon. Soleimani var også aktiv i støtten til palestinske terrorgrupper. I februar 2016 møtte han en delegasjon fra Hamas i den iranske hovedstaden Teheran. Soleimani ønsket et palestinske opprør i kampen mot Israel. Også flere andre ganger har Soleimani møtt ledere av palestinske terrororganisasjoner. Båndene var tette til Islamsk Jihad.

I mars 2019 gjennomførte terrorgruppen et rakettangrep på ordre fra Iran. Sju personer ble skadet da et bolighus nord for Tel Aviv ble totalskadet.

Soleimani og de mange sjiamuslimske militsene under ham var også viktige støttespillere for Bashar al-Assad i den syriske borgerkrigen. Til gjengjeld har Soleimani forsøkt utnytte situasjonen i Syria til å etablere Iran militært i Syria – noe som skaper stor frykt og frustrasjon i Israel. Iran har i flere år jobbet med å etablere militærbaser og våpenfabrikker i Israels naboland.

De siste årene er det avfyrt flere raketter mot Israel fra Syria. Angrepene er utført av Quds-styrkene til Soleimani, eller av grupper tilknyttet dem. Trusselen fra Iran i nord sees på den som den største trusselen mot Israel.

Iran og Soleimani var også aktive i Irak, hvor de skal ha utplassert raketter for å kunne true Israel. Så sent som i slutten av desember 2019 sa den israelske forsvarssjefen Aviv Kochavi at Quds-styrkene månedlig smuglet avanserte våpen gjennom både Syria og Irak. Kochavi erkjente også at Israel har gjennomført angrep mot iranske mål i Irak.

Soleimanis makt og innflytelse i Midtøsten bare økte og økte de siste årene. Han var trolig på høyden av sin makt da han ble drept i Bagdad av USA.

Et brennende bilvrak ved flyplassen i Bagdad. Her ble Qassem Soleimani og flere andre drept. (Foto: Iraq Prime Minister)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart