Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israels håndtering av koronaviruset vil redde liv

Israel har håndtert koronaviruset på riktig måte, mener doktor Yair Schindel i et blogginnlegg publisert på Times of Israel.
Doktor Yair Schindel mener det var riktig av Israel å ta svært drastiske grep.

Det som startet som et lokalt utbrudd i det sentrale Kina har på bare få uker spredt seg til et verdensomspennende fenomen, og vi er sannsynligvis enda ikke i nærheten av toppen av koronaviruskrisen, mener helsemyndighetene.

Land verden rundt tar grep for å beskytte sin egen befolkning og landets økonomi, men ikke mange land har iverksatt så aggressive tiltak mot korona som Israel, skriver doktor Yair Schindel i en blogg på Times of Israel.

«Allerede i midten av februar besluttet Israel å stenge grensene for personer fra Kina og Sør-Korea, og da viruset spredte seg til Europa la israelske myndigheter land som Italia, Tyskland og Spania til listen. Ikke bare det: Israelske statsborgere som hadde besøkt disse landene ble beordret til hjemmekarantene i to uker etter ankomst. De som ikke følger reglene kan bli straffeforfulgt, advarte Helsedepartementet», skriver Schindel.

Torsdag formiddag er det meldt om 100 påviste smittetilfeller i Israel. For to av de smittede er tilstanden alvorlig, mens tilstanden er moderat for tre av dem. En 11 år gammel gutt og 12 år gammel jente er blant dem som har fått påvist koronaviruset det siste døgnet. De ble smittet på ferie i Spania.

Selv om antallet smittede i Israel fortsetter å øke, så har myndighetene foreløpig kontroll over situasjonen. De fleste som har fått påvist smitte har kommet fra utlandet. Mange var allerede i karantene da smitten ble påvist.

Israel er foreløpig ikke i en situasjon hvor smitten sprer seg ukontrollert.

Siden alle israelere som kommer fra utlandet må i obligatorisk karantene, er det over 300.000 israelere i karantene. Er det virkelig nødvendig, spør mange seg. Spesielt for unge personer er dødeligheten av viruset svært lav.

«Uansett hvor voldsomme Israels valg kan virke, så er det uten tvil de riktige valgene. Disse valgene vil ende opp med å redde mange menneskeliv, i tillegg til mye penger. Den tilsynelatende overreaksjonen – spesielt med å tvinge relativt store grupper i karantene – er et strålende eksempel på hvordan man burde håndtere det helsepolitisk», skriver Schindel.

Yair Schindel mener Israel har gjort drastiske, men nødvendige grep for å bremse spredningen av koronaviruset.

Den største faren for befolkningen – og økonomien – i land som er berørt av koronaviruset akkurat nå er ikke hvor høy dødelighet viruset har, men hvor smittsomt det er. Fram til en vaksine er utviklet, som blant annet israelske forskere jobber med, er det lite behandling til dem som blir alvorlig syke.

«Se for deg at halve befolkningen i landet blir utsatt, 10% blir smittet og 10% av dem blir akutt syke: Hvilket helsevesen er i stand til å gi titusenvis av sykesenger og ventilatorer til å behandle disse pasientene».

Det er dette som er så bra med den israelske fremgangsmåten, mener Schindel. Selv om det å holde potensielle smittebærer i karantene ikke vil forhindre at viruset sprer seg i Israel, så vil det bremse spredningen. Det gjør at helsevesenet vil kunne takle situasjonen, i stedet for at det kommer tusenvis av syke på en gang. Nå vil sykehusene kunne gi de som blir syke god behandling, i stedet for at helsevesenet blir overbelastet og kollapser.

«Vi bør være stolte over at sammenlignet med de fleste andre land i verden, så har vårt land håndtert denne krisen bedre og mer nøyaktig», skriver han.

Når man ser situasjonen i en rekke andre land, kan man slå fast at Israel har gjort noe riktig. Ta Italia for eksempel, som er det landet i Europa som er hardest rammet. Her har hele landet i realiteten stanset opp. Skoler og barnehager er stengt, det er også alt av butikker utenom matvarebutikker og apotek. Også i en rekke andre europeiske land er alt av skoler og barnehager stengt. Også i Norge er skoler og barnehager nå stengt. Foreløpig holder de aller fleste skoler og barnehager fortsatt åpent i Israel.

«Og bare en liten prosent av den yrkesaktive befolkningen i Israel er i karantene, i motsetning tili mange andre land som har stengt alt av skoler og barnehager. Det påvirker en mye større andel av befolkningen og økonomien».

Schindel avslutter innlegget sitt med å skryte av og takke det israelske helsevesenet.

«Våre tradisjoner forteller oss at det er en vei som virker lettest, men som i det lange løp blir den den vanskeligste. Og at veien som i starten virker som den vanskeligste, til slutt kan vise seg å bli den riktige. Israels respons på koronaviruset følger den sistnevnte vei – og når historien om koronakrisen skal skrives, så vil det være klart for alle at det var den rette vei å gå».

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart