Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Israel har mistet kontrollen over koronapandemien

I starten av juni var det 2000 pågående smittetilfeller i Israel. Ved utgangen av juni hadde det økt til 6500. (Foto: MDA)
Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet mener regjeringen må ta grep.

Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet mener Israel har mistet kontrollen over koronapandemien. Den tidligere korona-rådgiveren for den israelske regjeringen viser til de mange nye smittetilfellene de siste ukene.

Wachsman, som ledet et team av rådgivere i starten av pandemien, mener regjeringen og helsemyndighetene må iverksette øyeblikkelige tiltak for å forhindre en ny nedstengning av landet i løpet av de kommende ukene.

I et intervju med avisen Yedioth Ahronot foreslår den anerkjente professoren to tiltak som regjeringen kan iverksette for å unngå en ny nedstengning.

– Først må vi minimere smittefrekvensen ved å iverksette et landsdekkende tiltak for å sikre sosial distanse på offentlige steder. Dette kan gjennomføres ved å forby sosiale sammenkomster på flere enn sju personer, sier han.

Dette er et tiltak han mener må bli gjennomført fort som overhodet mulig.

– Det andre steget er å overføre myndighet til å føre tilsyn med pandemien fra de operative organene i Helsedepartementet og det offentlige helsevesen til en akuttenhet, som opprettes av departementet, legger han til.

Professoren frykter Israel vil gå mot en ny nedstengning av hele landet i løpet av tre til fire uker, hvis ikke myndighetene tar grep i tide.

– Gjør vi disse grepene nå, så vi vil eliminere faren for en ny nedstengning, som vil gå hardt utover landets økonomi, forklarer Wachsman.

Israel så lenge ut til å ha pandemien under god kontroll, men smittetilfellene har økt i takt med at landet har lettet på restriksjonene igjen. I begynnelsen av juni var det bare i underkant av 2000 aktive smittetilfeller i Israel. Ved utgangen av juni er det over 6500 aktive smittetilfeller i landet. Wachsman mener det er to grunner til at Israel mistet kontrollen over utbruddet.

– For det første kom lettelsene i restriksjonene for tidlig. For det andre hadde vi ikke en mekanisme for å forhindre lokale utbrudd ved å stanse smittekilden, forteller han.

Han viser til at statsminister Benjamin Netanyahu vil at alle som har vært i kontakt med en smittet person skal identifiseres i løpet av 48 timer. Dette er myndighetene foreløpig langt unna å klare. I halvparten av smittetilfellene klarer ikke helsemyndighetene engang å spore smittekilden.

– Det viser at vi er ineffektive i å stoppe spredningen, mener professoren.

Fredag ble det påvist 668 nye påviste tilfeller av korona, det høyeste antallet siden starten av april, men tallet sank betraktelig både lørdag og søndag. Så langt har 319 personer dødd av viruset i Israel. 212 personer er så syke at de får behandling på sykehus. Tilstanden er alvorlig for 46 av dem.

Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart