Rådhuset i Tel Aviv viste det libanesiske flagget på fasaden 5. august i solidaritet etter den enorme eksplosjonen i Beirut. (Foto: Muammad Zoabi, Twitter)

Hizbollah vil heller at Libanon lider enn å ta imot hjelp fra Israel

- Dessverre er det nesten ingen sjanse for at Libanon vil benytte seg av Israels tilbud om hjelp. Det er trist, fordi det kunne endre det giftige forholdet mellom de to nabolandene, skriver Jerusalem Post i en lederartikkel.

Etter den enorme eksplosjonen som skadet store deler av Beirut 4. august var Israel raske med å tilby bistand. Dagen etter valgte kommuneledelsen i Tel Aviv å vise støtte til innbyggerne i Beirut ved å lyssette fasaden av rådhuset med Libanons flagg.

– Våre hjerter er med det libanesiske folket etter den forferdelige katastrofen som rammet dem, skrev Ron Huldai, Tel Avivs ordfører på Twitter.

Israel har mye bistand de kan gi til Libanon. For det første har Israel ekspertise på søk og redning som kunne blit satt inn kort tid etter eksplosjonen. Israel har også noen av Midtøstens beste sykehus noen som ligger bare 100 til 200 kilometer fra Beirut. Israels sykehus er nærmere og lettere tilgjengelig enn noen andre alternativer i Kypros og Tyrkia (Syria er ikke en realistisk mulighet).

Dessverre er det nesten ingen sjanse for at Libanon vil benytte seg av Israels tilbud. Det er trist, fordi det kunne endre det giftige forholdet mellom de to nabolandene, skriver Jerusalem Post i en lederartikkel. Hizbollah, som dominerer Libanon politisk og militært, vil aldri tillate det. Det vil undergrave hele fundamentet for organisasjonen: at Israel er den hatede fienden.

Hizbollah vil heller at det libanesiske folket lider enn å la dem få bistand fra den jødiske staten. Denne forakten for sikkerheten og velferden til det libanesiske folket er ikke noe nytt, fortsetter avisen. Hizbollah har i årevis skjult sine raketter blant sivilbefolkningen og lagt sine militære installasjoner i tett befolkede områder. Det er ikke bare ammoniumnitrat som er lagret i sentrale strøk i Beirut, men også flere av Hizbollahs rakettlagre.

Hizbollah legger sine våpenlagre nær sivilbefolkningen fordi de vet at Israel vil være tilbakeholdne med å angripe dem, nettopp fordi det vil skape den type ødeleggelser som knuste byen på tirsdag, skriver Jerusalem Post.

Dersom Libanon ikke vil akseptere Israels tilbud om hjelp, så bør i det minste eksplosjonen i Beiruts havn utløse en skikkelig debatt inne i landet om risikoen ved å tillate en terrororganisasjon å bruke hovedstaden som et stort lagerhus for raketter, konkluderer Israels største engelskspråklige avis.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart