Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Pentagon lover å opprettholde Israels militære overtak

USAs forsvarsminister Mark Esper tok imot Israels forsvarsminister i Pentagon 22. september. (Foto: Jim Garamone)
Forsvarsminister Benny Gantz i USA for å diskutere salg av F-35 til Emiratene.

Forsvarsminister Benny Gantz er i USA for å diskutere et amerikansk salg av jagerflyet F-35 til De forente arabiske emirater, skriver Yedioth Ahronot. I dag er Israel det eneste landet i Midtøsten med det avanserte jagerflyet.

Mange i Israel frykter et salg vil svekke Israels militære overtak i Midtøsten, men USAs forsvarsminister Mark Esper lovet å bevare Israels overtak da han tok imot Gantz i det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter.

– En hjørnestein i vårt forsvarsforhold er å bevare Israels kvalitative militære overtak i regionen, sa Esper da han ønsket Gantz velkommen til Pentagon.

Av prinsipp motsetter det israelske forsvarsmiljøet seg alt salg av avanserte våpen som undergraver Israels kvalitative militære overtak i Midtøsten, selv til de mest vennligstilte arabiske stater. Israel selv samarbeider med flere arabiske land om deling av etterretningsinformasjon og andre former for forsvarsteknologi, men det har ikke endret deres prinsipielle motstand mot salg av utstyr som kan svekke Israels militære overtak i regionen.

F-35 jagerfly på øvelse i Sør-Israel. Flere arabiske land håper de også kan få kjøpe det avanserte jagerflyet. (Foto: IAF)

Årsaken er to potensielle scenarioer som kan utspille seg i regionen. Det første er at det kan utløse et større våpenkappløp, som allerede er i gang blant regionale rivaler. Det andre er frykten for at ustabiliteten i Midtøsten kan gjøre at nåværende styre byttes ut med et langt mindre vennligsinnet et senere. Da kan de avanserte våpnene ende opp med å bli brukt mot Israel.

Derfor har USA en lov som beskytter Israels militære overtak. Den forplikter Kongressen til å nedlegge veto mot salg som svekker overtaket. Selv ikke Egypt og Jordan, som har hatt fredsavtale med Israel i lang tid, har fått lov til å kjøpe det avanserte jagerflyet – nettopp for å bevare Israels overtak.

– USA er forpliktet til det, og forsvarsdepartementet er forpliktet til dette imperativet. Vi vil fortsette å støtte den langvarige amerikanske politikken for å opprettholde Israels sikkerhet, sa Esper under besøket av Gantz.

Men til tross for innvendinger fra Israel har USAs president Donald Trump sagt at han ikke «har noen problemer» med å selge F-35 til Gulflandet. Det er også spekulert i mediene om at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha gitt grønt lys til salget, som en del av fredsavtalen med Emiratene.

Ifølge den israelske storavisen Israel Hayom kan det dreie seg om salg av en noe nedgradert utgave av F-35, som gjør at Israel kan beholde sitt overtak.

Benjamin Netanyahu foran et av Israels F-35-jagerfly på flybasen Nevatim. Israel får 50 slike fly innen 2024. (Foto: GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart