Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Han blir Bidens utenriksminister

Daværende viseutenriksminister Tony Blinken i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i juni 2016. Nå blir Blinken USAs nye utenriksminister og vil trolig møte israelske ledere enda oftere. (Foto: David Azagury)

Både amerikanske og israelske medier melder at Tony Blinken blir utenriksminister i administrasjonen til USAs nyvalgte president Joe Biden. Blinken, som var viseutenriksminister i Obama-administrasjonen fra 2015 til 2017, har i flere tiår vært en viktig utenrikspolitisk rådgiver for Biden. Det er ventet at han offisielt vil bli utpekt som Bidens utenriksminister tirsdag.

Utenriksminister er den mest prestisjetunge jobben man kan bli utpekt til i en amerikansk regjering og er av stor betydning for forholdet til Israel.

I et intervju med Times of Israel fremhever Blinken, som er jødisk og stesønnen til en Holocaust-overlever, den kommende administrasjonens forpliktelse til Israels sikkerhet. Han peker på at Biden-administrasjonen vil gjennomgå salget av store mengder våpen til De forente arabiske Emirater, for å være sikre på at Israel beholder sitt kvalitative militære overtak.

– En av de tingene som virkelig har formet [Bidens] årelange støtte til Israel og deres sikkerhet er lærdommen av Holocaust, sier Blinken i intervjuet.

– Han mener fast og bestemt at et trygt og sikkert jødisk hjemland i Israel er den beste garantien for å sikre at det jødiske folket aldri igjen trues med utslettelse. Det er derfor han aldri har sluttet å støtte Israels sikkerhet, selv om han noen ganger kan være uenig i noen politiske saker, legger han til.

Blinken var i to år viseutenriksminister i Obama-administrasjonen. (Foto: Pete Souza/Flickr)

I et intervju med Jewish Insider viser Blinken til et eksempel fra 2014 for hvor viktig Israels sikkerhet er for den nyvalgte presidenten. Den gangen var Joe Biden visepresident under Barack Obama, mens Blinken var rådgiver. Dette var under Gaza-krigen og Blinken ble oppringt av Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, som var desperat på amerikansk støtte etter at hundrevis av raketter var skutt mot sivilbefolkningen i Israel.

– Allerede neste morgen tok jeg det opp med president Obama og visepresident Biden i det Ovale rom i forbindelse med vårt morgenmøte. Jeg forklarte hva jeg hadde fått høre fra ambassadøren og militærattachén, og jeg fikk nesten umiddelbart et svar på tre ord fra både presidenten og visepresidenten: Få det gjort. Visepresidenten jobbet deretter gjennom hele helgen for å engasjere Kongressen og innen tirsdagen hadde vi fått på plass en kvart milliard dollar (2,2 milliarder kroner) i finansiering til påfyll av Iron Dome, sier mannen som blir utenriksminister når Biden overtar 20. januar.

Flere har antydet at administrasjonen til Biden vil gjenoppta den omstridte atomavtalen med Iran. Blinken svarer med at Trump-administrasjonens beslutning om å trekke seg fra avtalen «uten noe å erstatte den med» ikke bare har ført til at «Iran på nytt har startet opp igjen noen av de farligste aspektene ved atomprogrammet», men at det også potensielt «setter Israel først i skuddlinjen hvis Iran faktisk skulle utvikle et våpen».

Til tross for at de er uenige i hvordan de skal håndtere Iran skryter Biden ifølge Blinken av arbeidet som er gjort med å få flere arabiske land til å normalisere forholdet til Israel, som De forente arabiske Emirater og Bahrain.

– Det er bra for Israel at de to landene har anerkjent landets eksistens og beveger seg mot normalisering. Det er et positivt skritt som bør applauderes og som visepresident Biden applauderte da det ble kjent, sier Blinken.

Joe Biden har samarbeidet med Blinken i flere tiår. Nå har Biden valgt Blinken som sin utenriksminister. (Foto: Pete Souza)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart