Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel klarte noe ingen har klart før

En rakett skytes ut for å avskjære en innkommende trussel i en stor og omfattende test av det israelske rakettskjoldet. Aldri tidligere er det gjennomført en så omfattende test hvor flere systemer brukes samtidig. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Forsvarsdepartementet i Israel gjennomførte i desember en stor og enestående luftforsvarsøvelse, som testet alle landets tre nivåer av rakettforsvar mot en rekke ulike trusler fra luften. Øvelsen ble en stor suksess, skriver Times of Israel.

De ulike systemene som oppdager innkommende trusler og batteriene som skyter ut raketter for å avskjære truslene fungerte utmerket sammen. De klarte å skyte ned en rekke mål som raketter, ubemannede luftfartøyer og – ikke minst – kryssermissiler på en og samme tid. En så stor øvelse med tre ulike forsvarssystemer er ikke tidligere gjennomført i verden.

– Dette var en test som aldri tidligere er gjort i verden. Det har ført til en kapasitet som for øyeblikket bare Israel har. Testen var en fenomenal suksess, sier Pini Yungman i forsvarsteknologiselskapet Rafael, som gjennomførte testen.

Øvelsen, som bestod av en serie forsøk, fokuserte først og fremst på å teste den nye versjonen av mellomdistanse-rakettskjoldet Davids slynge, som er under utvikling, i tillegg til nye evner til rakettskjoldet Iron Dome.

– Suksessen til denne serien av tester representerer en viktig milepæl i staten Israels operasjonelle evne til å kunne forsvare seg mot eksisterende og fremtidige trusler i regionen, sier forsvarsdepartementet i en uttalelse.

En avskjæringsrakett stanser og ødelegger den innkommende trusselen. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Davids slynge, som representerer det midterste nivået av Israels luftvern, ble testet mot ballistiske missiler, som fulgte fulgte en fast og forutbestemt bane. Systemet ble også testet mot større utfordringer i kryssermissiler, som effektivt fungerer som små, raske og ubemannede fly, som er i stand til å endre retning og dermed i bedre stand til å unngå luftvern.

Også Iron Dome ble satt til å skyte ned kryssermissiler, i tillegg til droner og «en rekke andre trusler», ifølge det israelske forsvarsdepartementet. Dette representerer en betydelig utvikling av Iron Dome, som opprinnelig ble utviklet til å avskjære enkle raketter. Gjennom årene har det blitt utviklet til å også kunne skyte ned granater og droner – og nå også kryssermissiler.

Begge systemene fungerte utmerket i testen og skjøt ned alle innkommende trusler, opplyser Yungman. Det er spesielt trusler fra kryssermissiler som uroer Israel. De siste årene er det blant annet brukt kryssermissiler i angrep mot saudiarabiske oljeanlegg. Israel har fryktet at Iran, eller Iran-vennlige militser, skal bruke kryssermissiler også mot mål i Israel. Disse er svært vanskelig å stanse, men nå viser testen at det er fullt mulig.

I tillegg til Iron Dome og Davids slynge ble også forsvarssystemet Arrow, som har kapasitet til å skyte ned mål lengst borte, tatt i bruk i testen. Det ble skutt ut avskjærende raketter fra både land og til havs.

Selv om Israel nå har et komplett utvalg av missilforsvarssystemer, advarer forsvarsdepartementet om at det ikke betyr en hermetisk forsegling. Skulle det bryte ut krig vil noen raketter unngåelig slipper gjennom rakettskjoldet.

Forsvarsminister Benny Gantz og ledelsen i forsvarsdepartementet fulgte spent med. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart