Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Her får Netanyahu telefonen han har ventet på

Benjamin Netanyahu i telefon med USAs president Joe Biden onsdag 17. februar 2021. (Foto: Statsministerens kontor)
USAs president Joe Biden lovet en enda sterkere allianse mellom landene.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu snakket onsdag kveld med USAs president Joe Biden for første gang siden han tiltrådte for fire uker siden. De to skal ha pratet sammen i en time, skriver Times of Israel.

Israelske medier har laget en stor sak over at det har tatt fire uker før den første telefonsamtalen kom. Mange har spekulert i om Netanyahus kjølige forhold til tidligere president Barack Obama, samt omfavnelsen av Donald Trump, hadde ført til en rift i forholdet mellom de to nære allierte.

Men da telefonen ringte på kontoret til Netanyahu onsdag 17. februar ble han den første statslederen i Midtøsten til få en telefon fra Biden. Kun et fåtall andre statsledere verden over har fått en telefon fra presidenten.

«Samtalen var veldig vennlig og varm og varte i en drøy time», opplyser statsministerens kontor. På spørsmål fra journalister i Det hvite hus svarte president Biden at det «var en god samtale», uten å utdype det noe mer.

Senere kom Det hvite hus med en pressemelding om at Biden «bekreftet sin personlige historie med standhaftig forpliktelse til Israels sikkerhet» og at han «formidlet sin intensjon om å styrke alle aspekter av partnerskapet mellom USA og Israel, inkludert vårt sterke forsvarssamarbeid».

I tillegg til å diskutere styrking av forholdet mellom USA og Israel skal de to også ha diskutert hvordan man kan bygge videre på normaliseringsavtalene som Trump-administrasjonen meklet frem mellom Israel og arabiske land.

Biden og Netanyahu skal også ha diskutert trusselen fra Iran. Biden har tidligere antydet at han ønsker å gjeninntre i atomavtalen med Iran, og her er han på kollisjonskurs med Netanyahu og store deler av det politiske sjiktet i Israel. Men Biden har gjort det klart at han ikke vil heve sanksjonene mot Iran før de stopper anrikelse av høyere uran enn tillatt.

Han har også krevet at Iran må forholde seg til alle punkter i atomavtalen før det er aktuelt for USA å gjeninntre i avtalen. Iran på sin side krever at USA gjeninntrer i avtalen og fjerne sanksjonene før de føyer seg etter avtalen igjen.

I telefonsamtalen skal Netanyahu og Biden også ha diskutert den pågående koronapandamien. Den amerikanske presidenten skal ha skrytt av Israels imponerende vaksinasjonstempo. Israel har nå satt drøyt 7 millioner vaksinedoser.

Det hvite hus understreket også «viktigheten av å arbeide for å fremme fred i hele regionen, inkludert mellom israelerne og palestinerne».


Joe Biden har møtt Israels statsminister Benjamin Netanyahu en rekke ganger. Her fra et besøk i Israel som visepresident i mars 2016. (Foto: US Embassy)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart