Kong Mohammed av Marokko har gått med på normalisere forholdet til Israel. (Foto: UN/Flickr)

Fjerde arabiske land på kort tid normaliserer forholdet til Israel

Marokko blir det fjerde arabiske landet som på få måneder normaliserer forholdet til Israel. Det kunngjorde USAs president Donald Trump torsdag 10. desember. Samtidig anerkjenner USA marokkansk suverenitet over Vest-Sahara.

Også Kong Mohammed av Marokko bekrefter at det nordafrikanske landet etablerer fulle diplomatiske forbindelser til Israel. Det vil bli etablert ambassader i de to landene og det skal også opprettes direkteruter med fly.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyller den marokkanske kongen og hans historiske beslutning om fred. Netanyahu tror det vil bli en varm fred mellom Israel og Marokko og sier avtalen åpner mange muligheter.

Normaliseringen av forholdet mellom Israel og andre arabiske land, som Emiratene, har allerede gitt store resultater og et nært samarbeid.

Det er ventet at det vil bli holdt en offisiell seremoni i USA for å markere enigheten mellom Israel og Marokko før Trump forlater Det hvite hus.

Siden september har De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan normalisert forholdet til Israel etter mekling av Trump-administrasjonen. Dermed har hele fire arabiske land normalisert forholdet til Israel på bare få måneder. Det er ganske oppsiktsvekkende med tanke på at det før september bare var to arabiske land med et normalisert forhold til Israel – Jordan (siden 1994) og Egypt (siden 1979).

Fredsavtalene mellom Israel og arabiske land har gjort at både Trump og Netanyahu er nominert til Nobels fredspris for sin rolle i avtalene.

Marokko hadde tidligere en av verdens største jødiske befolkninger og rundt en halv million jøder i Israel har i dag sitt opphav fra Marokko. Det anslås at rundt 50.000 israelere reiser til Marokko hvert år, blant annet for å lære om det jødiske samfunnet og oppsøke familiehistorie. Med normaliseringsavtalen og direkteruter er det ventet at langt flere israelere vil besøke landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart