Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Ingen land i verden har vaksinert en større andel av befolkningen sin enn Israel. Det gir gode resultater. (Foto: MDA)

Israels vaksinesuksess omtales som «et mirakel»

En nye studie fra Israel vekker oppsikt - og gir håp til andre land.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Israel er det landet i verden som har vaksinert størstedelen av befolkningen mot koronaviruset. Allerede før jul 2020 fikk Pfizer-vaksinen nødgodkjenning i Israel, og mens Norge og resten av Europa feiret jul, startet det israelske helsedepartementet massevaksinering av 6,5 millioner innbyggere over 16 år. Målet var å skape immunitet i befolkningen så raskt som mulig.

I april var 4,7 av 6,5 millioner innbyggere fullvaksinert med andre dose. Nå har israelske og amerikanske forskere publisert en studie i det anerkjente medisinsk tidsskriftet The Lancet om hvordan Israels vaksinestrategi har påvirket smittespredning, koronainnleggelser og dødsfall i befolkningen.

De har også evaluert effektene massevaksineringen har hatt på den nasjonale folkehelsa. Det forskerne har avdekket er at vaksinene er:

  • 95,3 prosent effektiv mot den britiske virusvarianten (B117), sju dager eller lenger etter andre vaksinedose.
  • 91,5 prosent effektiv mot asymptomatisk covid-19-infeksjon.
  • 97 prosent effektiv mot symptomatisk covid-19-infeksjon
  • 97,2 prosent effektiv mot covid-19-relaterte sykehusinnleggelser
  • 96,7 prosent effektiv mot covid-19-relaterte dødsfall

Preben Aavitsland, som er overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), er henrykt når han skal kommentere det som er kommet frem i studien.

– Dette er vanvittig gode resultater. Et mirakel, sier han til fagbladet Dagens Medisin, som var de første til å omtale den israelske studien i Norge.

Preben Aavitsland i FHI er svært lettet over den israelske studien om vaksiner. (Foto: WHO)

Studien er den første i sitt slag, hvor man ser på vaksineeffekten i et helt samfunn. Den har også tatt utgagspunkt i den mer smittsomme britiske virusvarianten, som har dominert i både Israel og her i Norge.

– Erfaringene fra Israel tyder på at vaksinen beskytter mot den engelske varianten, som er dominerende både der og her til lands, hvis du vaksinerer mange nok, sier Aavitsland.

Israel er verdensledende i å ha vaksinert befolkningen. 90 prosent av dem over 65 år er vaksinert, 80 prosent i gruppen 45-64 år og 60 prosent av israelerne mellom 14 og 44 år er nå fullvaksinert. Aavitsland tror Norge vil oppleve samme resultat som Israel når vi har vaksinert like mange.

– De ligger i alle fall et par måneder foran oss og disse resultatene viser hva vi har i vente, både når det gjelder individuell og indirekte beskyttelse.

Da pandemien var på topp i Israel i januar var det opp mot 10.000 nye smittetilfeller om dagen. Nå er det under 50 nye smittetilfeller om dagen. I januar døde det i snitt opp mot 50 mennesker om dagen. Nå går det flere dager uten koronadødsfall. FHI tror man vil se samme resultat i Norge.

– Det andre er at de estimatene de gjør på effektivitet. 95-97 prosent beskyttelse mot både infeksjon, innleggelse og død, i alle aldersgrupper, er kjempeimponerende. Helt fantastisk. Dette er det vi er på vei mot. Det er dette vi kan oppnå, sier Aavitsland om Israels vaksinasjonsprogram.

Denne bildet fra den israelske studien viser hvordan koronasmitten nærmest er utradert selv om landet er gjenåpnet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart