Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel med kraftig økning i vannforsyningen til Jordan

Palestinere nyter en vannkilde nær landsbyen al-Auja i Jordandalen i juli 2020. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Det uttørkede nabolandet har stort behov for mer vann.

Israel har gått med på en kraftig økning i vannleveransen til Jordan, i et forsøk på å bekjempe en ødeleggende vannmangel i nabolandet. Israels utenriksminister Yair Lapid møtte sin jordanske kollega Ayman Safadi ved et kryssningspunkt over Jordanelven torsdag 8. juli, skriver Times of Israel.

Dette var det første offentlige møtet mellom høytstående israelske og jordanske tjenestemenn siden Israel fikk ny regjeringen i forrige måned. Forholdet mellom landene har blitt stadig kjøligere de siste årene.

Mens Lapid ønsker å reparere forholdet, kom det en jordansk advarsel i forbindelse med møtet om mulige israelske «krigsforbrytelser» i Jerusalem, som signaliserte at det fortsatt er spenning igjen i det turbulente forholdet.

I henhold til avtalen som ble signert torsdag vil Israel forsyne Jordan med ytterligere 50 millioner kubikkmeter med vann i 2021. Israel forsyner allerede vann til Jordan årlig i forbindelse med fredsavtalen som ble signert mellom landene i 1994. Landene ble også enige om å øke taket på jordansk eksport til Vestbredden fra 1,4 milliarder til over 6 milliarder kroner.

USA ønsker avtalen mellom de to landene hjertelig landene velkommen.

– Det er slike konkrete skritt som ønsker velstanden for alle og fremmer regional stabilitet, uttaler det amerikanske utenriksdepartementet.

Jordan har i månedsvis opplevd en alvorlig vannmangel og sendte en forespørsel til Israel om økt forsyninger i mars. Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu godkjente forespørselen etter flere ukers forsinkelser i forbindelse med spenningen mellom de to landene. Dagens statsminister har godkjent avtalen om å overføre ytterligere 50 millioner kubikkmeter.

Jordan er et av de tørreste landene i verden og det er ventet at vannmangelen i landet vil forverres som følge av klimaendringer.

Møtet mellom den israelske og jordanske utenriksministeren er ikke det eneste høyprofilerte møtet mellom Israel og Jordan i det siste. Ifølge avisen Israel Hayom hadde statsminister Naftali Bennett og Jordans Kong Abdullah II et hemmelige møte i forrige uke. Det er første gang på fem år at en israelsk statsminister møter det jordanske overhodet. Bennett og Kong Abdullah II ble enige i detaljene som nå ble signert av utenriksministerne.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart