Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Afghanistans siste jøde har forlatt landet

Zebulun Simantov (t.h.) var Afghanistans siste jøde. Nå har han forlatt landet. Her er han fotografert i synagogen i Kabul, som var den siste fungerende synagogen i Afghanistan i august 2013. (Foto: Heimo Liendl/Flickr)
Zebulon Simantov (62) turte ikke lenger å bli i det krigsherjede landet.

Afghanistans siste jøde, Zebulon Simantov, har forlatt landet etter en fem dagers lang bussreise gjennom det krigsherjede landet. Med seg på turen til et av nabolandene hadde han 30 kvinner og barn, skriver Times of Israel.

62 år gamle Simantov hadde lenge nektet å forlate Afghanistan, til tross for trusler. Men etter at USA trakk seg fullstendig ut av landet i slutten av august og overlot landet til ekstremister, ble presset på ham for stort.

– Det som fikk han til å endre mening var at naboene sa han burde reise og ta med seg barna deres, siden de også var i fare, sier Moti Kahana, en israelsk-amerikansk forretningsmann som hjalp Simantov med flukten.

Det var ikke først og fremst Taliban som var frykten til Afghanistans siste jøde, men enda mer radikale grupper som Den islamske staten og Al-Qaida.

– Hans problem var ikke Taliban, men Den islamske stat, al-Qaida. Det var de andre galningene som har dukket opp nå. Han frykter dem, sier Kahana.

Redningsaksjonen ble finansiert av Moshe Margaretten, en amerikansk ultraortodoks fikser som har en lidenskap for å bringe jøder ut av fare. I tillegg til Simantov ble også rundt 30 afghanske kvinner og barn reddet.

Afghanistans siste jøde vil nå trolig bosette seg i New York i USA.

Etter at Simantov forlot landet er jødenes minst 1500 år lange historie i Afghanistan over. Tidligere var det et stort jødisk samfunn i det sentralasiatiske landet, men på 1930-tallet forsterket forfølgelsen av de afghanske jødene seg. I likhet med situasjonen for jødene i Europa på denne tiden ble de tvunget til å bo i ghettoer og gå med tøy som viste de var jøder.

Nazi-Tyskland var på denne tiden et av de mest innflytelsesrike landene i Afghanistan. Fra 1938 ble det rapportert at de afghanske jødene bare fikk lov til å jobbe som skopussere. Det var på dette tidspunktet også mange jøder i Afghanistan som hadde rømt fra forfølgelse i Sovjetunionen og andre naboland. Når forfølgelsene fortsatte i Afghanistan flyktet mange videre til britisk-kontrollerte India, selv om britene forsøkte å forhindre det.

Mens det på tidlig 1900-tallet var titalls tusen jøder i Afghanistan var det bare rundt 5000 jøder igjen i 1948. De fikk lov til å reise fritt ut av landet i 1951 og de fleste reiste til Israel eller USA. Flesteparten forlot landet på 1960-tallet og innen 1969 var det bare 300 jøder igjen i Afghanistan. Den sovjetiske invasjonen og påfølgende krig tømte landet ytterligere for jøder og i 1996 var det bare 10 jøder igjen. Med Simantovs flukt fra landet er det nå ingen igjen. I dag lever over 10.000 jøder med afghansk opphav i Israel.

Det er ikke bare Afghanistan som er blitt tømt for jøder. Tidligere bodde nesten én million jøder i arabiske land, men i dag er det bare noen få igjen.

Her er en video om Afghanistans siste jøde som ble publisert i 2012:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart