Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jordan vil ikke være frihavn for rømte terrorister

Politi og fengselsvakter utenfor Gilboa-fengselet, som seks fanger rømte fra natt til 6. september. (Foto: Flash90)
Sier de vil bli arrestert og muligens utlevert hvis de krysser grensen inn til Jordan.

Det har vært spekulasjoner om at noen av de palestinske terroristene som natt til mandag 6. september rømte fra høysikkerhetsfengselet Gilboa har flyktet til nabolandet Jordan. Det blir derimot avvist av kongedømmet.

En høytstående jordansk forsvarskilde sier til avisen Israel Hayom at det ikke er noen indikasjoner på rømlingene har rømt til Jordan. Hvis de gjør det vil myndighetene gjøre som loven krever og arrestere dem som er ettersøkt. Han sier også at selv om Jordan ikke har noen offisiell utleveringsavtale med Israel, så vil det jordanske kongedømme likevel vurdere å utlevere dem.

– Selv om disse er palestinere, som på alle måter er våre brødre, så vil ikke Jordan bli en frihavn for fanger som rømmer fra fengsel, uansett hvem det gjelder og under hvilke omstendigheter de brøt ut av fengselet, sier kilden.

Den jordanske embetsmannen understreker at på grunn av et forbedret forhold mellom Amman og Jerusalem etter at den nye israelske regjeringen kom til makten, så jobber de enda hardere for å sikre seg at rømlingene ikke gjemmer seg i landet. Det bekrefter også en kilde i jordansk etterretning.

– Hvis alle seks rømlingene, eller flere av dem, skulle krysse grensen inn til Jordan og bli på jordansk territorium, så ville vi funnet ut av det på en eller annen måte. Basert på undersøkelser så langt har vi ingen indikasjoner på at noen av dem har flyktet til kongeriket Jordan, sier etterretningskilden.

De seks rømlingene, som alle har vært involvert i terrorisme, skal ha klart å grave seg ut av fengselet gjennom et avløpssystem. Fire av rømlingene var dømt til livstid i fengsel for sine roller i dødelige angrep mot israelere og de blir ansett som ekstremt farlige. Israel frykter de kan gjøre nye terrorangrep mens de er på flukt. En rekke feil gjorde at fangene klarte å rømme.

Fem av de seks rømlingene tilhører den palestinske terrorgruppen Islamsk Jihad, som har brukt flukten til å mobilisere sine støttespillere. Det har ført til opptøyer i israelske fengsler og på Vestbredden. For de palestinske selvstyremyndighetene (PA) derimot kom fengselsrømmingen på et meget dårlig tidspunkt, hvor de jobber med å løse de tøffe økonomiske utfordringene de står overfor. Da er opptøyer og uro det siste de trenger.

Ifølge den Hizbollah-tilknyttede avisen Al-Akhbar har PA derfor tilbudt Israel å hjelpe dem med å fange rømlingene. Ifølge avisens kilde, en høytstående palestinsk tjenestemann, så tjener ikke den nåværende situasjonen PAs interesser, som ønsker å roe ting ned og fokusere på økonomien.

Men oppslaget blir ifølge den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Toameh kontant avvist av palestinske myndigheter. De sier oppslaget om at de vil hjelpe Israel å fange rømlingene er «fabrikkerte løgner».

– Fangene er heltene til det palestinske folk, sier PA-talsmann Nabil Abu Rudaineh.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart