Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Nå skal de trene på å angripe Iran

Israelske F35-jagerfly i trening over det sørlige Israel. (Foto: IDF)
Israel starter forberedelsene til et angrep mot Irans atomprogram. Treningen kan ta over et år.

Politiske beslutninger og progresjonen til det iranske atomprogrammet gjør at det israelske luftforsvaret (IAF) i løpet av neste år vil begynne å trene på et mulig luftangrep mot atomanleggene i Iran, skriver avisen Israel Hayom.

Ifølge beregninger vil en opptrening til et slikt angrep kunne ta minst ett år. Utenom behovet for oppgradert etterretningsinformasjon og forberedelse av ulike angrepsscenarioer, må IAF også endre på treningen, vedlikeholde materialet og skaffe en betydelig mengde deler til langdistanseflygninger.

– Vi endrer fokuset litt og fokuserer mer østover. Det handler om muligheten til å fylle drivstoff i luften, til å være isolert og under usikre forhold. Dette er ting som vi trener på hver eneste dag, så vi snakker ikke om å starte fra bunnen av, men snarere et skifte for å forbedre visse evner, sier Amikam Norkin, sjef i det israelske flyvåpenet.

Som MIFF har skrev tidligere har israelske politikere vedtatt å sette av 15 milliarder kroner til å forberede et angrep på det iranske atomprogrammet.

For å kunne gjennomføre et flyangrep mot Iran er Israel avhengig av å kunne tanke flyene i luften. Derfor har Israel bestilt nye Boeing KC-46 Pegasus fra USA. Her ser man en amerikansk F35 fylle drivstoff over California. (Foto: Wikipedia)

De siste månedene har israelske generaler omorganisert prioriteringene til å forberede troverdige angrepsmuligheter mot Iran. Skiftet kommer etter at Israel forlot sine militære forberedelser til et slikt angrep i 2016, flere måneder etter at Iran signerte en atomavtale med verdensmaktene. Da valgte det israelske forsvaret heller å ha hovedfokuset på andre utfordringer.

– Midtøsten er en kompleks arena hvor trusselbildet endrer seg til enhver tid. Utfordringene vi står overfor bare vokser og derfor trenger vi å være ett skritt foran fienden, sier lederen av flyvåpenet.

I det siste, etter at USA har fjernet en del av de økonomiske sanksjonene mot Iran, samtidig som det iranske regimet har fortsatt sitt atomprogram uten å returnere til forhandlinger, har israelske ledere igjen besluttet å planlegge for et mulig luftangrep mot Iran og satt av penger til formålet.

Det kan altså ta et år, eller enda mer, å forberede et militært angrep på Iran. I mellomtiden håper Israel at det vil finnes andre muligheter for å stanse eller bremse Irans marsj mot utviklingen av en atombombe.

Men også Iran forbereder seg på et mulig israelsk angrep. Blant annet utvikler de avanserte luftvernmissiler, som allerede er utplassert i land som Irak, Jemen og Syria. Målet er, blant annet, å kunne skyte ned israelske fly.

I tillegg har Iran utplassert droner i en rekke land i regionen, inkludert Irak og Jemen. Ifølge Israel Hayom skal disse dronene ha kapasitet til å nå Israel, til tross for at de er utplassert flere tusen kilometer fra landet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart