Piloter poserer foran et israelsk F-35-jagerfly under en stor flyøvelse i Italia. (Foto: Det israelske forsvaret)

– Vi kan angripe Iran i morgen om nødvendig

Det sier Tomer Bar, den påtroppende sjefen for det israelske luftforsvaret.

Israel kan gjennomføre et suksessfullt angrep på Irans atomprogram i morgen hvis det blir nødvendig. Det sier den påtroppende sjefen for det israelske luftvåpenet (IAF), generalmajor Tomer Bar, til israelske medier.

Bar, som tar over som leder for luftforsvaret i april, kan bli den som må gi ordre om et angrep på Irans atomanlegg, hvis de pågående samtalene i Wien i Østerrike mellom Teheran og verdensmaktene blir mislykket.

– Jeg må anta at det vil skje i løpet av min tid og mine skuldre kjenner allerede vekten av det ansvaret, sier påtroppende sjef for luftforsvaret.

På spørsmål om han tror Israel vil lykkes med å ødelegge Irans atomanlegg, sier Bar at han ikke vil sende israelske piloter over tusen kilometer fra Israel uten at de kan komme tilbake og si at «oppdraget er fullført».

Som MIFF har skrever tidligere ønsker det israelske forsvaret å bruke 13 milliarder kroner på å forberede et mulig angrep på iranske atomanlegg. Blant annet skal det investeres i nye tankfly, som Israel er avhengig av for å kunne gjennomføre en operasjon så langt hjemmefra. Israel ønsker å fremskynde leveringen av nye tankfly, men har angivelig fått avslag fra USA.

Et Boeing KC-46-tankfly tilhørende det israelske luftforsvaret. Israel ønsker seg flere slike tankfly. (Foto: Boeing)

Ifølge Bar skal Israel likevel ha det nødvendige materialet som trengs for å kunne gjennomføre et angrep i morgen, om det skulle ha vært nødvendig.

Bar sier også at han tror den neste krigen mot Hizbollah på den nordlige fronten mot Libanon vil bryte ut så fort Israel angriper iranske atomanlegg. Hizbollah er en forlenget arm av Iran og vil brukes til å angripe Israel.

– Jeg må anta at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah automatisk vil være all in. Han har i 30 år ventet på å få ordren og det er ingenting som tilsier at han ikke vil gå for full intensitet. Vi har forberedt oss på det, sier han.

Bar påpeker at det som kommer til å bli den tredje Libanon-krig ikke kan sammenlignes med de to første krigene. Israel er godt kjent med Hizbollah og deres kapasiteter og har utallige mål å angripe. En krig mot Hizbollah vil ikke bare involvere luftforsvaret, men også føre til en bakkeoperasjon.

– Kanskje de vil prøve å hente inn spesialstyrker eller skyte mot hjemmefronten, men vi er ikke lenger på den skalaen. Vi ønsker en klar seier denne gangen, på kortere tid og med færre tap av soldater, sier han.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart