Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Jødene i Iran blir brukt i regimets propaganda

- Jødene i Iran blir manipulert av regimets etterretningstjenester for å fremme landets omdømme, sier Karmel Melamed, en iransk-amerikansk journalist og aktivist.

Tirsdag 18. januar holdt Karmel Melamed et Zoom-seminar for Harif, en organisasjon som representerer jøder med bakgrunn i Nord-Afrika og Midtøsten.

Melamed anslår at det er mellom fem og åtte tusen jøder i Iran, mens myndighetene opererer med et mye høyere tall. Det er stadig iranske jøder som velger å forlate landet, men de som blir værende er ofte veldig fattige eller veldig rike, i høy alder eller syke eller «krypto-jøder» (utad fremstår de som ikke-jøder eller muslimer).

– Jødene i Iran blir manipulert av regimets etterretningstjenester for å fremme landets omdømme, sier Melamed. Dette mener han skjer i form av press og trusler, men også i form av belønning.

Jødene utgjør mindre enn 0,1 promille av Irans befolkning, men jødehatet er mye mer utbredt. Melamed lister opp eksempler på jødehat i regimeinstitusjoner, bøker, tv, media, offentlig oppvigleri til jødehat og Holocaust-fornektelse. Det har også vært vandalisering og voldelige angrep mot jøder. I mai 2020 var det en ildspåsettelse i en synagoge, men ingen er arrestert eller dømt for angrepet. I februar 2019 ble tre torah-ruller stjålet fra en synagoge midt på dagen, i 2017 ble to synagoger vandalisert og i 2012 ble en 57 år gammel jødisk kvinne drept i Isfahan. Melmad gir navnet på en lang rekke jøder han sier er blitt henrettet eller drept av regimet siden revolusjonen i 1979. I mange tilfeller var drapene med økonomisk motiv, sier han.

– Dette er bare noen få eksempler, Iran er ikke et trygt sted for jøder, sier Melamed.

Regimets antijødiske holdning blir også synlig gjennom deres radikale sharia-lover. Jøder og andre religiøse minoriteter blir diskriminert i forhold til shia-muslimer. For eksempel er det nedfelt i straffeloven mye strengere straffer for ikke-muslimer. En jøde kan ikke vitne imot en muslim i retten. Dersom foreldrene til en jødisk søskenflokk dør, og den ene av barna erklærer at han eller hun har konvertert til islam, vil vedkommende få hele arven etter foreldrene. De andre barna, som forblir jødiske, får ingenting.

Tallenes tale er kanskje det mest avslørende for jødenes situasjon i Iran. I 1979 bodde det mer enn 80.000 jøder i landet. 43 år senere er det redusert til under 10.000 og antallet er synkende.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart