Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Et vendepunkt i forholdet vårt

Israels president Isaac Herzog blir tatt imot av den tyrkiske presidenten Recep Erdoğan 9. mars 2022. (Foto: GPO)
Israels president Isaac Herzog dro på statsbesøk til Tyrkia, som den første israelske lederen siden 2008.

Israels president Isaac Herzog møtte onsdag 9. mars den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Før møtet sa Erdoğan at han trodde «dette historiske møtet ville bli et vendepunkt i forholdet mellom Tyrkia og Israel», ifølge Times of Israel.

– Å styrke forholdet til Israel har stor verdi for landet vårt, sier han.

I tillegg til å diskutere interne forhold skal Erdoğan og Herzog også ha diskutert situasjonen i Ukraina og det østlige Middelhavet. Etter møtet sa den tyrkiske presidenten at tiden fremover «vil bringe nye muligheter for både regionalt og bilateralt samarbeid» med Israel.

Herzog uttalte seg etter Erdoğan på en felles pressekonferanse og takket den tyrkiske presidenten for en varm velkomst på tyrkisk:

– Min kone og jeg er veldig glad for å være i Tyrkia som deres gjester.

Ifølge den israelske TV-kanalen Channel 12 skal Herzog og Erdoğan også diskutert Tyrkias forhold til den palestinske terrorgruppen Hamas, et forhold som lenge har opprørt israelske ledere. Erdoğan har flere ganger hatt besøk av Hamas-ledelsen i Ankara, senest for kort tid siden.

Skal Tyrkia forbedre forholdet til Israel igjen forventer Israel at Erdoğan utviser høytstående Hamas-ledere fra landet, som Saleh al-Arouri. Han er en av topplederne for Hamas’ militære fløy og politiske fløy. Hamas skal ha planlagt flere terrorangrep mot israelere fra sitt kontor i Tyrkia.

Herzogs besøk til Tyrkia er det første høytstående besøket av en israelsk tjenestemann siden tidligere statsminister Ehud Olmert besøkte landet i 2008. Besøket blir sett på som et viktig skritt mot å gjenopplive forholdet mellom landene.

Besøket til Herzog har for øvrig blitt fordømt av de palestinske terrorgruppene Hamas og Islamsk Jihad på Gazastripen.

Tyrkia og Israel var en gang nære allierte og hadde et godt samarbeid, men det gode forholdet tok slutt under Erdoğans ledelse. Siden 2010 har forholdet mellom landene vært på frysepunktet og landene har heller ikke hatt ambassadører hos hverandre siden 2018.

De siste årene har Erdoğan kritiserte andre land som har normalisert forholdet til Israel, som De forente arabiske Emirater, men nå ser den tyrkiske presidenten ut til å ha endret mening. En av årsakene er at Tyrkia har blitt mer isolert og er preget av økonomiske problemer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart