Yair Lapid (t.v.) og Recep Tayyip Erdogan møttes i New York den 20. september 2022. (Foto: GPO)

Et slikt møte har ikke funnet sted på 14 år

Ikke siden 2008 har en tyrkisk president truffet en israelsk statsminister. Forholdet mellom landene har normalisert seg etter over ti kjølige år.

Israels statsminister Yair Lapid møtte den tyrkiske presidenten Recep Erdogan på sidelinjen i New York under FNs generalforsamlings årlige stormøte. Det er første gang en israelsk statsminister og en tyrkisk president møtes siden 2008, skriver nettavisen Times of Israel.

Det siste året har Israel og Tyrkia etablert fulle diplomatiske bånd igjen, etter over et tiår med kjølig forhold mellom landene. 9. mars i år tok Erdogan imot Israels president Isaac Herzog i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Møtet var et vendepunkt i forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Møtet mellom Erdogan og Lapid fant sted bare en måned etter at de to lederne hadde en telefonsamtale, hvor de ble enige om full gjenoppretting av politiske og økonomiske bånd og returnere ambassadører til hverandre igjen. I et møte med jødiske grupper i New York skal Erdogan også ha sagt at han har planer om å besøke Israel.

Tyrkia har i flere år vært et trygt tilholdssted for Hamas-medlemmer, men nå går det mot slutten som følge av det nye og bedre forholdet til Israel. Tyrkia har nå begynt å deportere Hamas-medlemmer fra landet.

Under møtet i New York møtte Lapid også britenes statsminister Liz Truss, som sa hun vurderer å flytte landets ambassade til Jerusalem.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart