Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Anklager Israel for apartheid, men tør ikke å stille til debatt

Itai Reuveni fra NGO Monitor sammen med MIFFs Conrad Myrland under Bokmessen i Gøteborg. (Foto: MIFF)
Ingen av organisasjonene som anklager Israel for apartheid turte å møte israelske Itai Reuveni til debatt. - Han har for gode svar, sier Conrad Myrland.

Under den store bokmessen i Gøteborg, hvor MIFF er til stede, holdes det flere debatter og seminarer. Fredag 23. september arrangeres et seminar hvor Israel fremstilles som apartheid. Organisasjonene B’Tselem og Amnesty sitter i panelet.

Den pro-israelske organisasjonen Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerer et seminar med helt motsatt budskap – et seminar som skal vise hvorfor Israel IKKE er apartheid. I tillegg skulle de etter planen delta på en debatt med dem som anklager Israel for apartheid.

Men dagen før seminaret og debatten fikk Vänskapsförbundet flere kontrabeskjeder. Den pro-israelske organisasjonen hadde hentet inn den israelske foredragsholderen Itai Reuveni, kommunikasjonssjef i organisasjonen NGO Monitor, til å representere dem i debatten.

Da B’Tselem fikk høre at de skulle møte Reuveni til debatt valgte de å trekke seg. Både Amnesty og pro-palestinske Palestinagrupperna fikk tilbudet om å overta plassen i debatten, men ingen av dem ønsket å stille opp. Dermed ble debatten avlyst – da ingen ville stille til debatt.

Vänskapsförbundet fikk også beskjed om at de ikke fikk lov til å bruke Reuveni som foredragsholder på sitt 20 minutters seminar, som skulle vise hvorfor Israel ikke er apartheid. Årsaken var ifølge Palmesenteret, som legger til rette for seminarene, at Reuveni var påmeldt for sent.

Det får MIFFs daglige leder Conrad Myrland til å reagere. Han viser til at Vänskapsförbundet hadde fått satt av 20 minutter. Han mener de selv må velge hvem de ønsker skal tale i løpet av tiden de har til rådighet.

– Kanselleringen av Reuveni fremstår ekstremt merkelig. Bokmessens slagord er «Lenge leve ordet», men nå har pro-palestinske grupper presset Palmesenteret til å nekte en israeler ordet, sier Myrland.

– Jeg tror Reuveni er nektet taletid på scenen fordi han og NGO Monitor har gode svar som tilbakeviser apartheidanklagene mot Israel, legger han til.

Reuveni sier til MIFF at han synes kanselleringen er uakseptabel.

– Jeg ble lovet 20 minutters debatt med anti-israelske organisasjoner. Plutselig ble jeg kansellert. Ikke bare fra debatten, men også fra å delta på scenen. Det er uakseptabelt å nekte meg min ytringsfrihet og nekte Vänskapsförbundet å presentere sine synspunkter, sier israeleren.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart