Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Historisk avtale mellom Israel og Libanon

Et israelsk marineskip utenfor kysten av Rosh Hanikra, som ligger ved grensen mot Libanon. (Foto: Flash90)
Libanon har akseptert Israels krav til nye maritime grenser. Det går mot en historisk avtale mellom landene.

Libanon har akseptert alle Israels krav i det reviderte utkastet til en maritim grenseavtale, ifølge en israelsk tjenesteperson. Det bekrefter dermed rapporter fra Libanon om at en avtale er nært forestående.

– Alle våre krav er oppfylt og endringene vi krevde er fikset. Vi har bevart Israels sikkerhetsinteresser og er på vei mot en historisk avtale, forteller Eyal Hulata, leder av Israels nasjonale sikkerhetsråd.

Libanons Elias Bou Saab kom med en lignende uttalelse dagen før, da han sa at hvis alt går bra «så har vi en historisk avtale».

Selv om en slik avtale på langt nær vil løse alle utfordringer, vil den lette sikkerhets- og økonomiske bekymringer for både Israel og Libanon, to land som har en historie som er full av konflikter med hverandre.

Avtalen vil løse en territoriell tvist i et område av Middelhavet hvor Libanon har som mål å lete etter naturgass. Det ligger også nær områder hvor Israel har avdekket store mengder hydrokarboner.

Israel avviste i forrige uke endringer i avtalen som kom i siste liten fra Libanon. De nye kravene risikerte å torpedere avtalen, som man har jobbet i flere år med å få på plass. Amerikanske meklere har siden prøvd å få partene til å bli enige. Det ser de nå ut til å ha lykkes med.

Israel og Libanon har heller aldri blitt enige om å fastsette grensene på land og har forholdt seg til en FN-håndhevet våpenhvilelinje kjent som «Blå linje» i stedet. Det har gjort at også den økonomiske sonen utenfor kysten har vært omstridt.

Mangel på maritim grense har ikke vært et stort problem tidligere, men for litt over et tiår siden ble det funnet store forekomster av gass i det østlige Middelhavet. Det førte igjen til ny og økt spenning i området.

Statsminister Yair Lapid flyr over gassfeltet Karish, som ligger i det omdiskuterte området. (Foto: GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart