Et israelsk marineskip utenfor kysten av Rosh Hanikra, som ligger ved grensen mot Libanon. (Foto: Flash90)

Historisk avtale mellom Israel og Libanon

Libanon har akseptert Israels krav til nye maritime grenser. Det går mot en historisk avtale mellom landene.

Libanon har akseptert alle Israels krav i det reviderte utkastet til en maritim grenseavtale, ifølge en israelsk tjenesteperson. Det bekrefter dermed rapporter fra Libanon om at en avtale er nært forestående.

– Alle våre krav er oppfylt og endringene vi krevde er fikset. Vi har bevart Israels sikkerhetsinteresser og er på vei mot en historisk avtale, forteller Eyal Hulata, leder av Israels nasjonale sikkerhetsråd.

Libanons Elias Bou Saab kom med en lignende uttalelse dagen før, da han sa at hvis alt går bra «så har vi en historisk avtale».

Selv om en slik avtale på langt nær vil løse alle utfordringer, vil den lette sikkerhets- og økonomiske bekymringer for både Israel og Libanon, to land som har en historie som er full av konflikter med hverandre.

Avtalen vil løse en territoriell tvist i et område av Middelhavet hvor Libanon har som mål å lete etter naturgass. Det ligger også nær områder hvor Israel har avdekket store mengder hydrokarboner.

Israel avviste i forrige uke endringer i avtalen som kom i siste liten fra Libanon. De nye kravene risikerte å torpedere avtalen, som man har jobbet i flere år med å få på plass. Amerikanske meklere har siden prøvd å få partene til å bli enige. Det ser de nå ut til å ha lykkes med.

Israel og Libanon har heller aldri blitt enige om å fastsette grensene på land og har forholdt seg til en FN-håndhevet våpenhvilelinje kjent som «Blå linje» i stedet. Det har gjort at også den økonomiske sonen utenfor kysten har vært omstridt.

Mangel på maritim grense har ikke vært et stort problem tidligere, men for litt over et tiår siden ble det funnet store forekomster av gass i det østlige Middelhavet. Det førte igjen til ny og økt spenning i området.

Statsminister Yair Lapid flyr over gassfeltet Karish, som ligger i det omdiskuterte området. (Foto: GPO)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart