Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Osama en politisk seier for Obama

Yitzhak Benhorin, Washington-korrespondent for Yedioth Aharonoth, skriver om hva drapet på Osama bin Laden betyr for president Barack Obama og USA.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

President Barack Obama sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

Tidligere USA-president George W. Bush lovet amerikanerne én ting etter 11. september 2001, da Twin Towers og Pentagon ble truffet av passasjerfly styrt av terrorister: Han skulle få tak i Osama bin Laden «død eller levende».

I stedet ble det hans etterfølger, demokraten Barack Obama, som fikk tak i ham. Og «finnerlønnen» blir trolig en økende popularitet hos velgerne, halvannet år før det neste amerikanske presidentvalget.

Brøt inn i Trump-sending
Benhorin var lørdag tilstede presidentens årlige middag for Washington-korrespondenter. Dette var under ett døgn før operasjonen mot bin Laden ble gjennomført.

Komiker Seth Myers vitset på et tidspunkt med Obamas manglende evne til å få tak i erketerroristen. På tross av at presidenten allerede da visste om at morgendagen ville bringe enten suksess eller nederlag på det punktet, klarte han å holde masken. Presidenten smilte fra øre til øre.

Han visste at dagen etter kunne det være han som lo sist. Ingen ville mer spørre ham om hans fødselsattest. I tillegg fikk han et oppgjør med Donald Trump, som har vært særlig frampå fra republikansk side med å stille spørsmål om Obamas egentlige fødeland. Da Obama skulle offentliggjøre at bin Laden var funnet og skutt, brøt nyheten inn i Trumps populære fjernsynsshow The Apprentice, skriver Benhorin.

Gave til amerikanerne
Søndag natt var uenighetene i velgermassen oppløst for en snakket stund. Alle var pro-Obama i folkemengdene som jublet i Washington, New York og i andre byer. Det var et spontant utbrudd av patriotisme. En plakat uttrykte særlig hva som hadde skjedd tidligere på dagen, ifølge korrespondenten: «Obama 1, Osama 0».

Drapet på Al Qaida-lederen er en stor gave til det amerikanske folk, mener korrespondenten. De har hatt det tøft siden 11. september og amerikanske tropper i Afghanistan har fått en moralsk opptur. Selvfølgelig er det også en seier for en president som skal gjennom en ny valgkamp det neste halvannet året.

Kan gi Obama ny periode
Men halvannet år er lang tid i politikken, understreker Benhorin. Det er fortsatt uklart hvem på republikansk side som blir Obmas motstander og presidenten har ikke klart å snu den amerikanske økonomien.

Korrespondentene i USA er imponert over hvordan denne saken ikke ble lekket til pressen på forhånd, etter lange måneder med forberedelser. Da spesialsoldatene kom ut av helikoptrene i Pakistan søndagen, var det på ordre fra sin øverstkommanderende president. For Obama ville dette enten bety at han måtte bære ansvaret for en mislykket operasjon, eller at han fikk all æren for et vellykket oppdrag.

Denne politiske gaven kan fort bane vei for en ny periode i Det hvite hus for den sittende presidenten, tror Benhorin.

Levde i luksusvilla
Obama har tatt krigen i Afghanistan mer alvorlig enn sin forgjenger Bush og har nå fått betalt for det. Han trakk ut mange menn fra Irak og plasserte 30.000 soldater i områder der Taliban hadde overtak. Antallet amerikanske ubemannede droner i landet ble tidoblet. Al Qaida- og Taliban-poster i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan ble bombet med Hellfire-raketter.

Men ingen hadde rett i at bin Laden gjemte seg i dette grenseområdet. Han levde i stedet i en luksusvilla utenfor Islamabad. Nå gjenstår det bare å se hvor mange prosentpoeng på meningsmålingene Obama klarer å få ut av denne operasjonen.

Krigen mister popularitet
Osama bin Laden har på mange måter vært skyld i de økonomiske problemene USA har opplevd de siste årene. Store summer har blitt brukt etter 11. september på sikkerhet, utgiftene til to kriger som fortsatt pågår, pluss en turisme som lenge var lammet av potensielle reisendes frykt.

Selv om drapet på Al Qaida-lederen kan få positive implikasjoner for presidenten, begynner det amerikanske folks tålmodighet overfor Afghanistan-krigen å tæres, skriver Benhorin. Flere og flere vil trolig snart begynne å kreve at styrkene trekkes tilbake.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart