Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Donald Trumps Twitter-melding etter at resolusjon 2334 ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd.
Donald Trumps Twitter-melding etter at resolusjon 2334 ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

FN-resolusjon 2334 og hva Trump kan gjøre

Resolusjonen er ikke bindende.

23. desember vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 2334. Norges utenriksminister Børge Brende har gitt sin støtte til resolusjonsteksten.

Det er første gang på over 35 år at FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjonstekst som retter seg så direkte inn mot israelske bosetninger på Vestbredden, skriver Barak Ravid i Ha’aretz.

Resolusjonen vil ikke få noen direkte praktiske konsekvenser for Israel på kort sikt. Den er vedtatt under FNs charter kapittel 6, og er derfor ikke- bindende og bare et uttrykk for rådets vilje og anbefalinger. Resolusjonen sender likevel et diplomatisk budskap til Israel, og vil bli brukt aktivt av alle dem som ønsker å isolere og boikotte Israel .

Resolusjonen slår fast at bosetningene har «ingen juridisk gyldighet og utgjør et klart brudd på folkeretten». Den ber også verdens land om å «skille, i deres relevante handlinger, mellom landområdene til staten Israel og landområdene okkupert siden 1967». Uttalelser som dette vil styrke saken til palestinerne som forsøker å få Israel dømt ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Den baner også vei for en målrettet boikott av bosetningene.

USAs nyvalgte president Donald Trump har varslet at det kommer til å bli en annen situasjon i FN etter at han kommer til makten 20. januar. Men for å nullstille den vedtatte resolusjonen vil Trump måtte samle fra minst åtte andre medlemsland og sikre at verken Russland, Kina, Frankrike eller Storbritannia nedlegger veto. Det er ekstremt usannsynlig.

En mulig annet mottiltak som Trump kan velge, er å skru ned eller stanse USAs finansiering av FN. Flere av toppene i det republikanske partiet har allerede tatt til orde for dette. Etter at UNESCO tok opp Palestina som fullverdig medlemsstat, kuttet USA finansieringen av organisasjonen.

Siden resolusjonen ikke er bindende, kan Trump velge å overse resolusjonen og trappe opp amerikanske sanksjoner mot land og selskaper som boikotter Israel eller israelske bosetninger. Flere amerikanske delstater har allerede satt selskaper som boikotter israelske selskaper som opererer i bosetningene på svarteliste.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart