Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel på kart i jordanske lærebøker høster sterk negativ reaksjon

Kartene hvor Israel er nevnt er ikke trykket i noen geografi- eller historiebok, men inngår som illustrasjoner fra et klasserom i en bok om helsefag. Var det en glipp at Israel er nevnt eller et lite politisk signal? (Kilde: Yedioth Aharonoth)
Kartene hvor Israel er nevnt er ikke trykket i noen geografi- eller historiebok, men inngår som illustrasjoner fra et klasserom i en bok om helsefag. Var det en glipp at Israel er nevnt eller et lite politisk signal? (Kilde: Yedioth Aharonoth)
For første gang er det utgitt to jordanske lærebøker som viser Israel på kartet over Midtøsten, men det er sneket inn i kart som inngår i større tegninger av et klasserom. Jordan og de palestinske områdene er ikke navngitt, men store byer i Jordan er merket.

De arabiske nabolandene (Syria, Libanon, Saudi-Arabia og Irak) er med. Golan er satt opp som okkupert område. Men Vestbredden og Gaza er ikke merket som okkupert. En kommentar fra Vestbredden går ut på at kartet gjør Vestbredden til en del av Jordan. Lærebøkene handler egentlig om helse, men det er lagt inn kart på veggene i noen illustrasjoner fra klasserom, melder Yedioth Aharonoth. Se bildene gjengitt i toppen av artikkelen.

Man kan lure på om dette er ett av flere små, usikre tegn på at noen på Vestbredden og i Jordan ønsker at Vestbredden og Jordan skal knyttes nærmere til hverandre.

 

Sterkt negativ reaksjon

Bøkene har høstet sterk kritikk fra flere hold i Jordan. Organisasjoner mot zionisme i Jordan sier at det er bevisst forsøk på å føre barna vill. Alle lærere med respekt for seg selv vil nekte å levere bøkene ut og advare elevene mot farene som ligger i dem.

Formannen i lærerorganisasjonen sier at de som har ansvar for bøkene, bør stilles for retten.

Utdanningsdepartementet, som står bak bøkene, sier at det har nedsatt en komité som skal undersøke anklagene.

Det er ikke bare jordanske skolebøker som ikke har vist Israel på kartet. Ikke i noe arabisk land har Israel vært vist, ikke med noen grenser, i skolebøkene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart