Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Opprør blant bosettere

Stedet der en av de destruerte eiendommene sto i Yitzhar. Foto: IDF.
Stedet der en av de destruerte eiendommene sto i Yitzhar. Foto: IDF.
Flere hundre av innbyggerne i bosetningen Yitzhar på Vestbredden brøt i morgentimene tirsdag ut i voldelige opptøyer. De protesterte mot at israelske styrker fjernet fem ulovlig oppsatte bygninger.

Tirsdag morgen ankom israelske reservestyrker fra siviladministrasjonen sammen med grensepolitiet for å fjerne fem ulovlig oppførte bygninger i den jødiske bosetningen Yitzhar.

Flere hundre bosettere samlet seg i gatene for å protestere mot myndighetenes inngripen. De kastet steiner, satte fyr på bildekk og blokkerte gater. Israelske sikkerhetsstyrker måtte oppløse folkeansamlingen ved bruk av tåregass.

Seks polititjenestemenn ble såret av steiner. To av dem ble innlagt på sykehus. Fire av bosetterne ble lettere skadet.

Fire bygninger ble revet og en femte ble konfiskert. To av bygningene var bebodd.

Samtidig gikk en gruppe av bosetterne til angrep mot en militær vaktpost med ansvar for innbyggernes sikkerhet. Ifølge vitner skal bosettere ha vandalisert baderommet, skåret hull i en vannledning og revet i stykker madrasser.

– Vi tar det svært alvorlig når noen angriper sikkerhetsstyrkene som kommer for å gjøre jobben sin og utøve lov og orden, sier forsvarets talspersoner ifølge Israel Hayom.

 

Hærverk mot egne sikkerhetsstyrker

Talsmannen for de lokale myndighetene i Yitzhar kaller praksisen med husødeleggelser for kollektiv avstraffelse av ugjerningene til noen få.

Søndag og mandag gjorde ukjente gjerningsmenn i Yitzhar hærverk mot IDF, i form av at dekkene ble skjært i stykker på et militært kjøretøy hver av dagene. Søndag kommenterte statsminister Benjamin Netanyahu det første hærverket.

– Vi vil handle med nulltoleranse mot hvem som helst som skader IDFs soldater og offiserer. Gjerningsmennene vil få betale for sine kriminelle handlinger, sa Netanyahu ifølge Ha’aretz.

Etter at kjøretøy nummer to hadde fått dekkene skåret i stykker mandag, kom IDF med en offisiell uttalelse.

– IDF tar denne typen hendelser svært alvorlig. Å skade offiserer og soldater i IDF, som jobber dag og natt for å beskytte innbyggerne i staten Israel, er å krysse en rød linje, uttaler det israelske forsvarets avdeling for offentlige uttalelser.

 

IDF beskytter de palestinske naboene

Yitzhar er en bosetning som ligger i Samaria, mellom den palestinske byen Nablus og den israelske byen Ariel, og har om lag 1.100 innbyggere. Byen befinner seg i område C, den israelsk-kontrollerte delen av Vestbredden. Ytterliggående grupperinger blant innbyggerne har stadig vært i konflikt med israelske myndigheter, som de mener ikke går langt nok i å støtte bosetterne. Disse grupperingene mistenkes også for å stå bak såkalte ”price tag-angrep”, en ulovlig aksjonsform der jødiske bosettere utfører represalier i form av hærverk og voldsbruk mot tilfeldige palestinere som gjengjeldelse for de israelske myndighetenes politikk overfor bosetterne.

Etter dagens opptøyer vil sikkerhetsstyrker være utplassert i Yitzhar for å avverge potensielle price tag-angrep mot palestinere i nærheten. Palestinere i den nærliggende byen Burin har allerede meldt fra om at en gruppe bosettere forsøkte å nærme seg, og rullet brennende bildekk mot et hus i utkanten av byen. IDF forhindret at de brennende dekkene nådde den palestinske byen.

 

– Loven gjelder for alle

Forsvarsminister Moshe Ya’alon uttalte etter sammenstøtene at Israel ikke vil tolerere at landets innbyggere utøver vold mot sikkerhetsstyrkene.

– I Yitzhar finnes voldelige fraksjoner, men ikke alle innbyggerne er voldelige. Vi vil ikke akseptere fraksjoner som er til skade for bosetningen – som løfter en hånd mot noen del av IDF, grensepolitiet, det israelske politiet eller siviladministrasjonen. Loven gjelder for alle israelske borgere, og disse voldelige handlingene vil vi håndtere slik det er nødvendig, sa forsvarsministeren ifølge Ynetnews.com.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart