Søk
Den israelske regjeringen har vedtatt en omstridt lov, som legaliserer flere bosetninger og utposter bygget på ulovlig land. Men loven blir ikke godkjent av Høyesterett. (Foto: Wikipedia Commons)
Den israelske regjeringen har vedtatt en omstridt lov, som legaliserer flere bosetninger og utposter bygget på ulovlig land. Men loven blir ikke godkjent av Høyesterett. (Foto: Wikipedia Commons)

Israelsk Høyesterett: – Utposten Amona må rives innen 25. desember

De jødiske innbyggere nekter å forlate hjemmene sine og sier de vil gjøre motstand.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Amona er en liten israelsk utpost som ble etablert i 1995 uten statlig godkjennelse på en høyde noen hundre meter øst for bosetningen Ofra på Vestbredden.

I dag bor rundt 40 familier eller 200 personer i campingvogner og mobile hus på stedet.

Israelske myndigheter, inkludert Israels Høyesterett, har slått fast at utposten ble oppført ulovlig, og at alle byggene står på land som eies av lokale palestinere.

I årene etter 1995 har denne utposten vært gjenstand for stor uenighet, intens debatt og juridisk tautrekking. Den første rettsordren om riving kom i 1997. Den ble etterfulgt av en annen ordre i 2003.

Innbyggerne i Amona har nektet å følge de rettslige påleggene om å evakuere, og de har fått støtte fra enkeltpersoner fra hele Israel, men hovedsaklig fra andre bosetninger i området.

I februar 2006 ble innbyggerne og andre demonstranter som kom til Amona evakuert fra området av 10.000 israelske politimenn og soldater.

Rundt 4.000 av Amonas støttespillere deltok i en voldelig protest som resulterte i at over 300 personer ble skadet, inkludert 80 fra sikkerhetsstyrkene.

Selv om ni permanente hus ble revet under aksjonen av sikkerhetsstyrkene etter ordre fra Høyesterett, kom innbyggerne etter kort tid tilbake, og snart oppførte de nye boliger.

Mandag 14. november bestemte Israels Høyesterett at Amona må rives innen 25. desember. Dermed avviste domstolen en begjæring fra staten om å utsette evakueringen i sju måneder.

Innbyggerne i Amona vil yte motstand mot evakueringen. Det skriver Jerusalem Post.

– Vi kommer til å stå her som et forsvarsverk, erklærte talsmann for Amona, Avihai Boaron, på et krisemøte holdt mandag kveld.

– De neste dagene vil vi opprette en teltby for dem som vil hjelpe samfunnet vårt med å stå opp mot rettens vedtak, sa Boaron.

Han ba Israels statsminister Benjamin Netanyahu om å støtte en foreslått ny lov som han tror kan gjøre om på vedtaket.

– Netanyahu, det er opp til deg å redde oss eller å ofre oss, sa Boaron.

– Vedta loven og fjern sverdet som truer oss med evakuering og tvungen forflytning, fortsatte han.

Han minnet om hva som skjedde i 2006.

Dette huset i Amona ble revet i 2006 (Foto: Wikipedia Commons)
Dette huset i Amona ble revet i 2006 (Foto: Wikipedia Commons)

– Vi lar ikke Amona falle igjen, la han til.

Tamar Nizri, mor til åtte, sa hun valgte å delta på møtet i stedet for å lage middag til familien.

– Du er skipets kaptein, landets kaptein, vi trenger din hjelp til å bli her, var beskjeden hun hadde til Netanyahu.

Etter å ha bodd i Amona i 18 år vil Nizri gjerne bli i utposten og hun ønsker å oppdra barnebarna sine der.

Både Nizri og Boaron hevdet at hvis Amona blir revet, vil det samme skje med andre bosetninger .

– Motstanden her må bli så sterk at vi kan forhindre at andre bosetninger blir revet i framtiden. Det er et lovbrudd å fjerne folk fra deres hjem. Vi vil ha rettferdighet, sa Nizri.

Evakueringen av bosetningen Ganei Tal i Gaza, 2006. (Foto: IDF, flickr.com)
Bildet er fra evakueringen av bosetningen Ganei Tal i Gaza, 2006. (Illustrasjonsfoto: IDF/flickr.com)

Hun snakket også om hvor vanskelig det er å overvære at israelske soldater følger slike ordrer. Hun la til at ikke alle ordrer skulle etterfølges, og bemerket at «Hitlers soldater» også bare fulgte ordrer.

Riksadvokat Avihai Mandelblit har advart mot å vedta en lov som vil gjøre om på Høyesteretts avgjørelse.

– Knesset bør ikke vedta lover som har til hensikt å omgå rettens bestemmelser, har Mandelblit sagt.

Inngangen til utposten Amona. (Foto: Jaakov, Wikimedia Commons)
Inngangen til utposten Amona. (Foto: Jaakov, Wikimedia Commons)

Onsdag skal representantene i nasjonalforsamlingen Knesset stemme over et lovforslag, kalt Bosetningsloven, som med tilbakevirkende kraft er ment å legalisere rundt 2000 hjem i bosetninger.

Mange av dem skal – som i Amona – være bygget på privateid palestinsk land. Lovforslaget innebærer at de palestinske grunneierne vil bli tilbudt kompensasjon.

Kommentator Yossi Verter i den venstreorienterte avisen Ha’aretz mener at bosetningsloven – selv om den blir vedtatt – ikke kommer tidsnok for å redde Amona.

Han hevder også at denne saken truer koalisjonen til Benjamin Netanyahu fordi statsministeren ikke har håndtert denne saken på riktig måte.

Benjamin Netanyahu og Naftali Bennett gikk sammen i regjering i fjor. (Foto: Likud)
Benjamin Netanyahu og Naftali Bennett gikk sammen i regjering i fjor. (Foto: Likud)

– I stedet for å prøve å hjelpe bosetterne, bør Netanyahu invitere en representant for innbyggerne i Amona til et møte, og gjøre det klart at utposten skal evakueres selv om de ikke flytter frivillig. I tillegg bør den israelske statsministeren stanse avstemmingen over Bosetningsloven, fordi den kommer til å skade Israels anseelse i verden. Problemet er at Netanyahu frykter de høyreorienterte velgerne og Naftali Bennett. Derfor ønsker han ikke å gjøre noe som kan bli sett på som skadelig for bosetterne, avslutter Verter.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart